Izvor: Alo.rs
07.01.2024 u 12:55
0

GDE SE ČUVA NOVČIĆ IZ ČESNICE? Na ovaj način ćete imate SREĆE čitave godine

Nezaobilazan deo Božića je česnica. Danas se najčešće pronađena para čuva u novčaniku, a nekada se lepila za plafon.

OVAKO SE PRAVILNO LOMI ČESNICA: Svaka domaćica treba da zna!

Nezaobilazan deo Božića je česnica, pogača od pšeničkog brašna, ranije pravljena bez kvasca. Česnica spada u hlebne ili beskrvne žrtve, kao slavski kolač, i njene korene, kao i za božićnu pečenicu, treba tražiti u starozavetnim pričama o prinošenju žrtava Kaina i Avelja, sinova Adamovih, piše Spc.rs.

Domaćica u česnicu stavlja novčić, zrno žitarice i grančica drena, neko i deo badnjaka – za berićet i napredak.

Česnica se za trepezom oko koje su se okupili članovi porodice lomi rukama, svakome se daje jedan komad česnice. Veruje se da će član porodice koji pronađe novčić u svom komadu biti srećan i imati novca tokom čitave godine.

Novčić se može otkupiti – drugim poklonom, da se “proda” nekom drugom, kako bi njemu doneo sreću, ali onaj ko nađe novčić najčešće ga zadržava za sebe i za sreću i blagostanje čuva cele godine.

Nekada se u nekim sredinama lepio za plafon sa malo testa, kako bi ostao u kući i štitio sve ukućane.

Danas se najčešće osvojena para čuva u novčaniku da bi uvek donosila sreću.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter