Izvor: TRPEZA
09.03.2024 u 21:13
0

NAJUKUSNIJE MUSAKE: Rendana, grčka, od pečenih paprika i posna, prste da poližete

Slasne i aromatične, popravljaju dan u trenu.

Rendana musaka
Sastojci
1 kg krompira
200 g šargarepe

3 glavice crnog luka
500 g mlevenog mesa
mešavina suvog začina, biberPriprema
Na ulju prepržite dve sitno seckane glavice crnog luka, pa kad postane staklast, dodajte izrendanu šargarepu i dobro promešajte. Dodajte biber i začin i sve dobro promešajte. Kad se sve ujednači, dodajte izrendan krompir i dobro promešajte. U tepsiju rasporedite polovinu smese krompira. Na ulju ispržite sitno iseckanu glavicu crnog luka. Dodajte meso, sve dobro izmešajte, pa dodajte suvi začin i biber. Pripremljenu smesu stavite preko krompira u tepsiju, pa stavite ostatak krompira da prekrije meso. Pecite u rerni na 220 stepeni dok krompir ne dobije lepu zlatnožutu boju.

POSNO
Sa pšenicom i šljivama
Sastojci
800 g krompira
200 g pšenice
80 g suvih šljiva
20 g oraha
4 kašike paradajz pirea
pola kašike ruzmarina

Priprema
Krompir isecite na tanke kolutove, pšenicu skuvajte, a suve šljive malo obarite. Ređajte zatim krompir u vatrostalnu, pa sitno seckane suve šljive, i na kraju pšenicu pomešanu s orasima. Paradajz-pire razblažite bujonom od povrća i time prelijte musaku. Pospite je ruzmarinom i pecite 45 minuta na 200 stepeni.

Na grčki način
Sastojci
2 veća patlidžana
4 krompira
5 jaja
2 glavice crnog luka
500 g mlevenog mesa
kašika suvog biljnog začina
biber, so
5 dl mleka
1 dl ulja
200 g brašna

Priprema
Oljuštite patlidžan, isecite ga popreko na režnjeve, posolite i ostavite da odstoje. Umutite belanca, dodajte žumanca i svaki list patlidžana uvaljajte u brašno, pa u jaja i pržite. Za nadev ispržite luk, dodajte meso i začine. U podmazan pleh ređajte pohovan patlidžan, meso, rendan krompir, meso i patlidžan. Umutite jaja i mleko, prelijte musaku i pecite 40 minuta na 220 stepeni.

Musaka s kačkavaljem
Sastojci
800 g krompira
4 kuvana jaja
1 jaje
200 ml jogurta
100 ml mleka
4 čena belog luka
150 g kačkavalja
ulje, so, biber

Priprema
Pleh ili vatrostalnu posudu premažite uljem. Krompir očistite od ljuske, isecite na kolutiće, pa ga posolite i pobiberite. Na dno pleha stavite polovinu  krompira, pa preko njega poređajte skuvana jaja isečena na kolutove. Odozgo opet stavite krompir.
U zasebnoj činijici izmutite jedno sveže jaje, jogurt, iseckani beli luk, mleko, malo soli i malo bibera. Kad se masa sjedini, prelijte je preko krompira i stavite u rernu. Pecite oko 45 minuta na 200 stepeni.

Od pečenih paprika
Sastojci
12 dugačkih crvenih paprika
3 jaja
3 kašike brašna
3 kašike prezli
500 g mlevenog mešanog mesa
glavica crnog luka
2 čena belog luka
malo peršunovog lista
2 dl kisele pavlake
so, biber, začini po ukusu

Priprema
U rerni ispecite paprike, vruće ih stavite u posudu i poklopite da se potpare i ohlade. Oljuštite ih, izvadite semenke i posolite. Svaku papriku uvaljajte prvo u mešavinu brašna i prezli, zatim u dva umućena i posoljena jaja, pa ponovo u smesu od mrvica i brašna i ispohujte ih. Crni i beli luk iseckajte i propržite na ulju, dodajte mleveno meso, začinite i dinstajte. Pred kraj dodajte peršunov list.
Odvojte dve pohovane paprike, a u vatrostalnu posudu složite pet paprika, prekrijte izdinstanim mesom, a odozgo poređajte ostale paprike. Prelijte mešavinom jajeta i pavlake i zapecite oko pola sata na 200 stepeni. Pre služenja odozgo poslažite dve pohovane paprike isečene na rezanca.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter