Izvor: Zadovoljna.rs
07.09.2023 u 11:42
0

RAZLOG ZAŠTO GUBIMO KILOGRAME KADA PRESTANEMO DA JEDEMO HLEB: Bolji nego što smo mislili, ali jednu stvar obavezno morate da uradite

Hleb je mnogim ljudima omiljena namirnica i teško mogu da zamisle obroke bez njega, no poznato je da utiče na kilažu.

Često se može čuti da osobe koje odluče da smršaju, najpre izbace hleb iz ishrane jer se tako ubrzava gubitak kilograma.

Evo šta se zapravo događa kada hleb izbacimo iz jelovnika.

Gubitak kilograma uzrokovan nakupljanjem vode u organizmu

Hleb je prepun ugljenih hidrata, a njihovo naglo izbacivanje odraziće se na telo, te će dovesti do gubitka kilograma. Ipak, nije reč o ekspresnom mršavljenju već o nestanku vode koja se nakuplja u telu.

Telo skladišti ugljene hidrate u obliku glikogena, mlečne kiseline koja sakuplja vodu. Svaki gram ugljenih hidrata zadržan u telu, zadržava i veže tri do četiri puta više vode od svoje težine.

OVE NAMIRNICE NIKADA NEMOJTE PODGREVATI: „Juče za danas“ može da bude čak i smrtonosno!

Manja potreba za hranom

Poznato je da ugljeni hidrati uzrokuju nagli porast i skok šećera u krvi, koji potom naglo opada, a to izaziva osećaj gladi i potrebu za hranom. Ovo je još jedan od razloga zbog čega hleb utiče na kilograme budući da je prepun hidrata.

To ne znači da u potpunosti treba da izbacite hleb iz ishrane, već samo da prazne kalorije i beli hleb zamenite onim koji je napravljen od celovitih žitarica koje regulišu i balansiraju šećer u krvi.

Porast energije i bolja probava

Beli hleb za razliku od crnog ili integralnog ne sadrži vlakna koja su preko potrebna za normalan rad creva i probave. Takva hrana uzrokuje zatvor i probleme s probavom. Nakon što izbacite beli hleb iz jelovnika i u svakodnevnu ishranu uvrstite celovite žitarice, probava započinje normalan i olakšan rad.

Isto tako, ugljeni hidrati su hrana i gorivo za mozak. Ako je ono kvalitetno, mozak radi normalno, bez poteškoća, ali ako hrana za mozak nije zdrava, telo reaguje negativno pa se javlja osećaj malaksalosti i umora.

„Uključivanjem ovih namirnica u ishranu unećete dovoljno vlakana, gvožđa, folata i magnezijuma, bićete siti i imaćete dovoljno energije. Zapamtite da nijedna hrana nije sama po sebi loša, važno je samo imati ravnotežu i odrediti koji su delovi najbolji za vas“, ističe Kejsi.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter