Izvor:
30.10.2023 u 18:48
0

Kada se ulazi iz jedne infekcije u drugu: Šta je uzrok i kako smanjiti rizik od obolevanja?

Na dolazak jeseni, pored punih školskih klupa, naslućuju i pune pedijatrijske čekaonice.

SPAS ZA BOLNA KOLENA: Narodni lekovi koji provereno deluju, a prave se od jeftinih sastojaka koje imate u kući

U danima kada su velike temperaturne razlike tokom dana, kao i kada boravak napolju sve više zamenjujemo boravkom u zatvorenom prostoru, se broj respiratornih infekcija povećava,objašnjava za N1 dr Aleksandra Vukov.

“Najčešće su to virusne respiratorne infekcije. Obično počinju curenjem nosa, kašljem, povišenom telesnom temperaturom i smanjenim apetitom. Deca su često razdražljiva ili pospana, često povraćaju ili se ospu. Navedeni simptomi su razlog javljanja na pregled pedijatru”, kaže dr Vukov.

Šta je prehlada?

Prema rečima dr Vukov prehlada je najčešća virusna infekcija kod dece, a obično je izazivaju rino virusi kojih ima preko sto sojeva, pa ne čudi kako malo dete može da ulazi iz jedne infekcije u drugu, što dodatno brine roditelje. Prehlada se vrlo lako prenosi, kapljičnim putem: kijanjem ili putem kašlja. Često se javlja u vrtićima i školama gde boravi dosta dece.

“Grip je takođe virusna respiratorna infekcija, ali se pored simptoma prehlade javlja i groznica, povišena temperatura, kao i bolovi u mišićima i grlu. Ne treba zaboraviti ni infekcije koronavirusom koji je takođe prisutan sa sličnim simptomima”, kaže doktorka.

Terapija i lečenje

Terapija ovih infekcija je simptomatska i podrazumeva skidanje povišene temperature, pojačan unos tečnosti, uzimanje vitamina, odmaranje.

“Povišena telesna temperatura je znak da se imuni sistem bori sa uzročnikom i zato je ne treba odmah obarati”, naglašava doktorka Vukov.

Preporuke kod nas su da treba obarati povišenu temperature kada prelazi 38,5 stepeni, a u nekim evropskim zemljama se ne savetuje skidanje povišene temperature kada poraste na 39 stepeni, posebno ako je dete dobrog opšteg stanja i raspoloženo. Ako se simptomi ne smiruju nakon 2,3 dana treba uraditi dodatne laboratorijske analize i ordinirati terapiju u skladu sa nalazom.

„Da bismo smanjli rizik oboljevanja, savetuje se češće pranje ruku, boravak na otvorenom, uzimanje vitamina, dovoljno sna i odmora, kao i izbegavanje gužvi i okupljanja u zatvorenom prostoru”, savetuje dr Aleksandra Vukov.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter