Izvor: RT
09.08.2023 u 10:28
2

SPREMAMO SE ZA MASKE PONOVO? KORONA SE VRAĆA kao „ERIS“ – RAPIDNO se ŠIRI

Novi soj virusa korona ne izaziva teže simptome bolesti, tvrde zdravstveni radnici

Novu podvarijantu virusa korona, koja se brzo širi, zdravstveni radnici prozvali su „eris“, ali je poznata i kao EG.5, piše „Politiko“.

Prema zvaničnim procenama, „eris“ je postao najrasprostranjeniji soj u SAD, iako ne izgleda da izaziva teže simptome, ili da predstavlja neposrednu opasnost.

Prema proceni američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDCP), ova varijanta čini približno 17 odsto svih slučajeva kovida u SAD, što ga trenutno čini dominantnim sojem.

ON JE „LEČIO“ SLOBU A SADA ŽIVOTNO UGROŽENOG GENERALA MLADIĆA: ISPLIVALI DOKAZI kako je HAŠKI DOKTOR MENGELE MESECIMA TROVAO MILOŠEVIĆA (VIDEO)

Prema izveštaju od 22. jula, taj broj predstavlja povećanje od otprilike 12 procenata udela slučajeva EG.5 varijante među svim sojevima. Ova varijanta virusa je do sada prijavljena u nekoliko zemalja.

Opasnosti od kovida su se osetno smanjile, ali se stalno pojavljuju nove varijante. Varijanta EG.5 pripada porodici „omikron“, koja je počela da cirkuliše krajem 2021. godine i od tada je doživela nekoliko mutacija.

Medicinski stručnjaci su saopštili da EG.5 ne izaziva teže oboljenje. Tim povodom se još niko nije zvanično oglasilo iz Bele kuće.

(UDARNO) SNAŽNA EKSPLOZIJA KOD MOSKVE: PEČURKA DIMA nad GRADOM (VIDEO)

Svetska zdravstvena organizacija počela je da prati EG.5, ali ga nije označila kao varijantu koja izaziva zabrinutost. Poređenja radi, soj KSBB.1.5, koji je ranije dominirao pandemijom u SAD, naveden je kao „varijanta od interesa.“

Hospitalizacije usled kovida su generalno opale od početka godine.

Iako su hospitalizacije zbog virusa korona neznatno porasle tokom leta u SAD, Bajdenova administracija je proglasila pobedu nad pandemijom.

„OVDE SU ROĐENI NAŠI PRAĐEDOVI, MORAMO NAŠ NAROD ZAŠITITI“: EPSKE REČI GENERALA RATKA MLADIĆA na početku RATA (VIDEO)

„Bajdenova administracija je napravila istorijski napredak u sposobnosti naše države da upravlja kovidom 19, tako da ovaj virus više ne može da poremeti naš život“, izjavila je portparolka Bele kuće Keli Skali.

Simptomi iz EG.5 varijante se ne razlikuju od prethodnih varijanti: tipična prehlada, sa simptomima kao što su bol u grlu, curenje iz nosa, kašalj i temperatura.

Od juna, proizvođači lekova rade na razvoju vakcina koje bi trebalo da omoguće imunost na podvarijantu EG.5.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

2 thoughts on “SPREMAMO SE ZA MASKE PONOVO? KORONA SE VRAĆA kao „ERIS“ – RAPIDNO se ŠIRI”

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter