Izvor: Objektiv.rs
17.09.2023 u 19:55
0

POZITIVNO UTIČE NA ŽIVOT: Top 6 zdravstvenih benefita od vođenja ljubavi

Pozitivno utiče na celokupnu životnu sferu osobe.

Brojna istraživanja pokazuju da vođenje ljubavi pruža, osim zadovoljstva, i zdravstvene benefite.

Od očuvanja zdravlja srca, snižavanja krvnog pritiska i jačanja imunološkog sistema do poboljšanja raspoloženja i celokupnog mentalnog zdravlja, intimni odnosi pozitivno utiču na celokupnu životnu sferu osobe.

BEOGRAĐANIN OŽENIO NEVINU DEVOJKU IZ POŽAREVCA: Tazbina uradila nedopustivu stvar

Doprinosi zdravlju srca kod žena

Vođenje ljubavi se čini da ima zaštitni efekat na kardiovaskularno zdravlje, posebno kod žena. Nedavna studija, zapravo, istraživala je potencijalne koristi seksualne aktivnosti sa stalnim partnerom i otkrila da seksualno aktivne žene imaju manji rizik od srčanog udara kasnije u životu. Rezultati nisu bili tako ohrabrujući za muškarce, jer se činilo da visok nivo seksualne aktivnosti povećava rizik od kardiovaskularnih problema. Buduće studije će verovatno potvrditi jednu od ovih tvrdnji.

Snižava krvni pritisak

Ista studija je takođe posmatrala krvni pritisak učesnika kao jedan pokazatelj zdravlja srca i otkrila da su starije žene koje su bile zadovoljne svojim seksualnim životom u manjem broju imale visok krvni pritisak. I u ovom slučaju, rezultati nisu bili isti za starije muškarce.

Stimuliše imunološki sistem

Istraživanja su pokazala da redovni odnosi povećavaju efikasnost imunološkog sistema. Nedavna studija je posmatrala malu grupu žena kako bi videla da li postoje razlike u imunološkoj aktivnosti kod onih koje su aktivne i onih koje nisu, i zaista je pronašla razliku u sposobnosti imunološkog sistema da ubija patogene u različitim fazama menstrualnog ciklusa.

Smanjuje rizik od raka prostate

Ranija studija na uzorku od 30.000 muškaraca istakla je mogućnost da česta ejakulacija smanjuje rizik od raka prostate. Tvrdila je da muškarci koji ejakuliraju više od 21 puta mesečno imaju manji rizik od onih koji ejakuliraju samo 4-7 puta. Nakon te studije, zapravo, istraživači su pratili učesnike u pogledu rizika od razvoja raka prostate, pri čemu su rezultati potvrdili početna saznanja.

Smanjuje stres

Vođenje ljubavi se može smatrati prirodnim načinom za smanjenje stresa. Studija iz 2019. godine proučavala je efekte kontakta sa partnerom, seksualnog i neseksualnog, na nivoe kortizola (hormona koji se oslobađa u telu kao odgovor na stres) i otkrila da je pomogao da se hormon vrati na normalne nivoe i kod muškaraca i kod žena. Osim toga, izaziva oslobađanje oksitocina, endorfina i drugih hormona zadovoljstva, što može objasniti efekat smanjenja stresa.

Poboljšava san

Isti hormoni koji smanjuju stres i anksioznost odgovorni su i za san. Stoga, nakon orgazma, hormon prolaktin počinje da cirkuliše u telu, izazivajući osećaj zadovoljstva i opuštanja.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter