Izvor: BSC HAPPY/ONA
18.12.2023 u 18:21
0

NEMA BOLJEG TRENINGA ZIMI: Koje sve benefite donosi klizanje?

Ako želite da promenite svoj fitnes program, trebalo bi da razmislite o klizanju kao o novoj opciji zbog mnogih prednosti koje nudi.

Provođenje nekoliko sati na ledu je sjajno za poboljšanje ravnoteže, fleksibilnosti zglobova, mentalnog zdravlja, mišićne mase i motoričke koordinacije.

Osim toga, ako ne skačete i ne vrtite se, ovo je kardio aktivnost sa malim uticajem koja odgovara svim uzrastima.

1. Balans i kordinacija

Kada učite da klizate, morate da trenirate svoje telo i um da balansira na tankom sečivu dok se krećete po klizavoj površini.

Klizanje je odlična vežba koja vam pomaže da angažujete mnoge mišiće, poboljšavajući kontrolu nad njima kako biste dostigli ravnotežu.

Dok radite na razvijanju ravnoteže na klizaljkama, jačate određene mišiće i tetive u stopalima i gležnjevima. 

Celo telo mora da se kreće kao jedno ako ne želite da izgubite ravnotežu, to uključuje stopala i noge naravno, ali i položaj ruku, trupa, vrata, glave i gde gledate – sve je važno.

FITNES RUTINA KAJLI MINOG: Evo kako „džepna Venera“ ostaje u formi

Angažuje se svaki deo vašeg tela da bi kontrolisali kretanje. Ova aktivnost pokreće neuronske puteve u vašem mozgu, stvarajući veze.

Ova poboljšana motorička koordinacija se proučava kako bi se videlo da li može pomoći ljudima koji se suočavaju sa Parkinsonovom bolešću, navodi jedno istraživanje.

2. Bolje držanje i jači mišići

Neki čak kažu da klizanje na ledu takođe pruža anaerobne prednosti kao kod laganih vežbi dizanja tegova zbog konstantnog stanja kontrakcije mišića.

Balansiranje na tankom metalnom sečivu čini da klizač kontrahuje sve mišiće stomaka i nogu. Rezultat su jači mišići jezgra koji su neophodni za dobro držanje.

3. Kardiovaskularno zdravlje

Kao i svaki trening, klizanje na ledu podstiče pumpanje krvi i ubrzava rad srca. Dakle, odlično je za zdravlje kardiovaskularnog sistema.

Ali prednost klizanja u odnosu na druge kardio vežbe je u tome što ima mali uticaj, odnosno napor na srce (ako ne skačete).

Pošto se stalno okrećete oko klizališta tokom dužeg vremenskog perioda, stežući mišiće i povećavajući broj otkucaja srca, gradite izdržljivost. Vaše noge su stalno u pokretu. Što duže klizate, više ćete poboljšati svoju izdržljivost.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter