Izvor: merie clarre
17.12.2023 u 07:43
0

OBRATITE PAŽNJU: Borba protiv zimske depresije krije se u malim stvarima

Borba protiv zimske depresije sve češća je pojava kako kod nas tako i u svetu.

Mali norveški grad Tromsoa svake godine od oktobra do januara ima polarnu noć, a njegovi stanovnici puna dva meseca provedu bez sunčeve svetlosti što bi mogao biti opravdan razlog za zimsku depresiju.

Međutim, oni su jedni od najsrećnijih ljudi na svetu, a tajna njihove sreće leži u jednoj jedinoj reči – koselig.

Šta je zapravo koseling?

ŠTA JE SRČANA SLABOST I KAKO JE PREPOZNATI Upravnik Klinike za kardiologiju Instituta Dedinje kaže: Evo na šta se ŽALE pacijenti

Ovaj koncept može opisati kuću, situaciju, obrok, razgovor ili osobu, a ono na šta se odnosi je prenošenje osećaja sigurnosti, topline i blagostanja

Koselig bi se mogao smatrati norveškom verzijom hygge-a jer se oba pojma odnose na osećaj prijatnosti i pronalaženje radosti u malim stvarima.

Ono u čemu se koselig najviše razlikuje od hyggea je to što se puno više fokusira na društveni aspekt, povezanost s dragim ljudima, ali i prirodom i spoljnim prostorom.

Zime znaju biti mračne i duge pa je tada bitno pronaći nešto čemu se možemo radovati i što će nas činiti srećnima. To je suština koseliga – pronaći radost u onim trenucima u kojima to može biti teško.

Ovaj način razmišljanja dobro je primenjivati tokom cele godine, ali u zimskom periodu je posebno važan

Promena načina na koji gledamo na svet i pozitivniji pristup  su ključni, i zato Norvežani pokušavaju da se usredsrede na stvaranje najtoplije i najvedrije zime u trenucima kada je zapravo najhladnija i najmračnija.

Iako će se zimi mnogi radije odlučiti da ostanu zagrejani pod toplim ćebetom uz omiljenu seriju ili film, izlazak iz stana je najkorisnije što možemo da uradimo za sebe ako želimo u potpunosti  da upoznamo zimu i njene prednosti.

Norvežani izlaze bez obzira na vremenske uslove, jer aktivnost i druženje značajno podižu raspoloženje i pune dobrom energijom.

Koselig nije samo stvaranje prijatnog okruženja.

Akcenat se stavlja na deljenju tog osećaja s drugima, podsticanju osećaja zajedništva i povezanosti s bližnjima.

Opuštena i skromna druženja u kućnoj atmosferi, zajedničko uživanje u društvenim igrama, kuvanje ili izrade rukotvorina, istraživanje prirode, planinarenje, trčanje ili pak lagana šetnja parkom – sve su to načini na koje možete da se dublje i iskrenije povežete s onima do kojih vam je stalo.
PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter