Izvor: Happy BSC Portal/Magazin.novosti.rs
25.12.2023 u 15:33
0

OVU HRANU IZBEGAVAJTE TOKOM PRAZNIKA: Možete imati probleme sa stomakom, ali i sa snom

U vreme praznika se svi opuste, pa malo preteraju sa količinom hrane koju pojedu, a jedu i ono što inače ne bi.

Niko ne razmišlja ovi dana kako hrana koju pojedemo utiče na stomak, ali i na san.

Psiholog Ketrin Hol je otkrila da popularna praznična hrana često uzrokuje, ne samo probleme sa stomakom, već i nemiran san. Preporučila je izbegavanje preterano slane, kisele i začinjene hrane, naročito uveče.

Slana hrana

Slana hrana mogla bi biti uzrok problema sa spavanjem jer obroci s visokim sadržajem natrijuma dovode do zadržavanja tečnosti i povećanja krvnog pritiska, što otežava telu da se isključi nakon jela.

– Pečenje, suhomesnati proizvodi i druga jela od mesa su puna soli, pa ih treba izbegavati u večernjim satima ako želite da se lepo naspavate – kađe psiholog za „Dejli Mejl“.

RECEPT ZA SOK OD CELERA: A koliko je zdrav najbolje govori to što ga i NOVAK ĐOKOVIĆ pije svakog dana

Kisela hrana

Namirnice bogate kiselinom uključuju paradajz, soju, razne umake, ali i crno vino i sireve. Sve su to popularna praznična jela. Uživanje u previše vina i sira može stvoriti nervozu pre spavanja.

Začinjena hrana

Otkrila je da kapsaicin, hemikalija u začinjenoj hrani, uzrokuje gorušicu, probavne smetnje i nagli porast telesne temperature, što može otežati uspavljivanje.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter