Izvor: Kurir
24.12.2023 u 19:41
0

RECEPT ZA SOK OD CELERA: A koliko je zdrav najbolje govori to što ga i NOVAK ĐOKOVIĆ pije svakog dana

Otkako je Novak Đoković otkrio da svakog dana pije sok od celera, ovaj napitak je postao planetarni hit.

– Dan počinjem s toplom vodom i limunom kako bih pomogao telu da se detoksira. A onda na prazan želudac ispijam sok od celera – rekao je Đoković 2021. godine tokom razgovora sa američkim novinarom Grejemom Bensingerom.

Šta je to što ovaj sok čini tako posebnim?

Stabljika celera veoma je bogata vodom – sadrži oko 83 odsto vode i vlakana

Celer je povrće sa visokim sadržajem vode, što znači da odlično hidrira ljudski organizam. Takođe, bogat je vlaknima, što odgovara crevima, a neretko ih ne konzumiramo u dovoljnoj meri. Dodajte tome vitamine K, A i C, kalijum i folate, kao i čitav niz antioksidanata i dobićete prilično zdravo povrće, slažu se nutricionisti.

– U mom baru na Kipru, koji služi sveže ceđene sokove, leži i gomila stabljika celera. Njihov sadržaj samo je deo moje kure lečenja sokovima i sirovom hranom i savršeno mi prija. Želeo sam i mogao i više verujem u sva čuda o kojima se priča kada je reč o celerovom soku, ali više sam tip koji voli sve kritički da isproba – napisao je čuveni dr Ridiger Dalke u svojoj knjizi „Zaštita od infekcija“.

Celer je prirodni diuretik, a njegov sok pomaže u otklanjnju nadutosti i nakupljanja vode u organizmu.

Kako se sprema sok od celera?

Uzmite dve veze celera i odrežite osnovu i vrh stabljike. Operite ih nežno i potom iseckajte stabljike na trećine, pa ubacite u blender. Dodajte pola šolje tople vode, pa miksajte velikom brzinom oko 30 sekundi. Dobijenu smesu procedite kroz vrećice za filtriranje napitaka od orašastih plodova (ovo je moguće kupiti u bolje opremljenim prodavnicama zdrave hrane) ili kroz običnu gazu ili cediljku. Ovaj korak je potreban kako biste se oslobodili pulpe i dobili bistar sok od celera.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter