Izvor: alo
18.04.2024 u 20:33
0

KADA JE NAJBOLJE FARBATI JAJA ZA VASKRS? Neki počinju na Veliki petak, neki u subotu – ovo je najbolje vreme!

Farbanje jaja za Vaskrs je duboko ukorenjen običaj među hrišćanskim zajednicama, a domaćice se već pri kraju Časnog posta pripremaju za ovu svečanost

Svaki region ima svoje specifičnosti kada je u pitanju izbor dana za farbanje jaja – u većem delu Srbije to je Veliki petak, dok se u nekim krajevima praktikuje farbanje na Veliki četvrtak ili Veliku subotu.

Etnolog Snežana Ašanin iz Muzeja u Čačku objašnjava da nema jasnog pravila o danu farbanja jaja, važno je samo da se dočeka Vaskrs sa korpicom šarenih jaja na trpezi.

Običaj se menjao tokom vremena, a danas dominira farbanje na Veliki petak zbog praktičnosti – budući da je taj dan posvećen postu i molitvi, domaćice ga koriste za pripremu jaja kako bi uštedele vreme za druge obaveze.

U prošlosti, farbanje jaja za Vaskrs nije bilo tipično za Veliki petak zbog njegove ozbiljne simbolike kao najtužnijeg dana u godini, kada se izbegavao svaki oblik veselja.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter