Izvor:
14.07.2017 u 00:12
0

Šta jesti leti:LETO JE PRAVO VREME ZA HEDONIZAM!

Tokom godišnjih odmora, koje uglavnom provodimo na obali, naš način života i ishrane obično poprima obeležja mediteranskih navika. Budući da brojne naučne studije već decenijama sistemski ukazuju na blagodati mediteranske dijete, preporuka je da i ove godine svim čulima uživate u mediteranskim delikatesima.

Objedinjeni podaci iz 12 međunarodnih studija, nedavno objavljeni u časopisu British Medical Journal, još su jednom ukazali na koristi mediteranske prehrane. Pregled studija provedenih na ukupno 1.547,299 ispitanika pokazuje da sledbenici mediteranske ishrane imaju 9 % nižu stopu mortaliteta, 6 % nižu učestalost karcinoma, 9 % manju smrtnost zbog kardiovaskularnih bolesti te 13 % nižu učestalost Alzheimerove i Parkinsonove bolesti.

Osim što je zdrava, mediteranska ishrana je i atraktivna i ukusna, a u sveukupnom pozitivnom uticaju na zdravlje, ulogu dokazano ima i dnevni odmor svojstven mediteranskim običajima. Mnoge ozbiljne naučne studije ukazale su da životni stil i poznata „siesta“ (popodnevni odmor), predstavljaju važnu komponentu koja doprinosi blagotvornim uticajima mediteranskog načina života na zdravlje. Nažalost, novija istraživanja pokazuju kako mediteranska ishrana sve više nestaje s prostora Mediterana i zato se pokreću brojne edukativne kampanje, koje ponekad paradoksalno stižu iz SAD-a, kako bi se popularizovao ovakav način ishrane.

Leto je pravo vreme za hedonizam i uživanje u ukusnim sezonskim namirnicama – voću, povrću, semenkama, orašastim plodovima, autohtonom začinskom bilju, svežoj ribi i plodovima mora. Važan segment mediteranske ishrane čini i ekstra devičansko maslinovo ulje koje takođe izaziva pažnju naučnika zbog brojnih povoljnih uticaja na zdravlje čoveka.

Hrana kao zaštita i osveženje

Letnja ishrana bi morala da bude bogata svim vrednim nutrijentima koji služe kao štit od štetnog zračenja. Oni pomažu u prevenciji raka kože i sprečavaju boranje i prevremeno starenje kože. Narandžasto, žuto i crveno voće i povrće sadrži biljne pigmente koji podstiču pigmentaciju i ujedno poseduju antioksidativno delovanje. Zato je tokom leta korisno uživati u kajsijama, breskvama, dinjama, lubenicama, šargarepi i ostalom raznobojnom voću i povrću. Značajno je i to što ovi plodovi sazrevaju upravo leti – međuigra čoveka i prirode određena je i uređena vekovima.
U letnjim mesecima, voće i povrće su dragocene namirnice jer sadrže visoki udeo vode i važne elektrolite koje gubimo znojenjem. Pri odabiru voća i povrća valja se odlučiti na raznovrsne i raznobojne sezonske plodove jer ćemo tako osigurati različite fitohemikalije koje podstiču raznovrsna korisna delovanja u organizmu.

izvor/nestleserbia

foto/arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter