Izvor:
04.02.2024 u 12:11
0

PREKI LEK : Biljka koja se vekovima koristila protiv prehlade i gripa

Crna zova je ponovo aktuelna jer se pokazala kao dobar saveznik iz prirode u borbi protiv infekcija. Crne bobice bogate su antioksidansima i imaju antiinflamatorna svojstva. Najbolje vreme da je ubacite u ishranu jeste zimska sezona virusa i prehlada.

Zova se vekovima koristila u medicinske svrhe, posebno u Grčkoj, Skandinaviji, Portugalu i Maroku. To je jedna od najčešćih lekovitih biljaka na svetu i koristi se u narodnoj medicini za lečenje groznice i reumatizma, išijasa, infekcija i još mnogo toga. Danas se suplementi zove uglavnom koriste za lečenje simptoma prehlade i gripa

KOJA VRSTA JE VAŠ IZBOR: Alergolog daje prednost jednoj vrsti deterdženta, najviše prija našoj koži

Zova se odnosi na nekoliko sorti drveta Sambucus, cvetne biljke iz porodice Adokaceae, a Sambucus nigra je najčešće korišćena vrsta zove i poreklom je iz Evrope. Cvetovi biljke pretvaraju se u plodove – bobice zove.

PIXABAY

Puna vitamina C

Šolja zove sadrži 52,2 mg vitamina C, koji štiti imunitet, sprečava bolesti i pomaže u oporavku mišića.

Ima visoku antioksidativnu moć

Sveže ceđeni sok od zove sadrži mnogo antioksidativnih jedinjenja kao što su protokatehuinska i hlorogenska kiselina, i raznih fitonutrijenata kao što su flavonoidi kvercetin i rutin.
Flavonoidi imaju antiinflamatorno dejstvo i štite ćelije od oksidativnog oštećenja koja mogu dovesti do kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa, raka i kognitivnih bolesti poput Alchajmerove bolesti i demencije.

PIXABAY

Štiti zdravlje srca

Crna zova je bogata antioksidansima, koji mogu pomoći u smanjenju upale, kao i holesterola i krvnog pritiska. Takođe može pomoći u smanjenju krvnog pritiska smanjenjem količine mokraćne kiseline u krvi. Utvrđeno je da povišeni nivoi mokraćne kiseline mogu predvideti razvoj hipertenzije.

Smanjuje upalu i stres

Svojstva crne zove koja se bore protiv zapaljenja mogu pomoći u smanjenju stresa i popravljanju raspoloženja.

Kontroliše šećer u krvi

Zova može pomoći osobama sa dijabetesom da kontrolišu šećer u krvi. Fitonutrijenti i polifenoli u crnoj zovi pomažu telu da efikasnije obrađuje glukozu, što čini ovu bobicu korisnom za upravljanje glukozom i njeno održavanje u ravnoteži“, kaže dr Trista Best za health.com.

Olakšava bol u grlu i kašalj

Istraživanje je otkrilo da je bobica crne zove skratila trajanje i težinu prehlade i gripa, kao i simptome respiratorne infekcije kada se konzumirala u obliku pastile ili ekstrakta. Prednosti su bile najveće kada su učesnici uzimali bobicu zove u roku od 48 sati od razvoja simptoma.

PIXABAY

Čuva zdravlje kože

Antioksidansi smanjuju oksidativna oštećenja u telu koja mogu dovesti do oštećenja kože, a tako se održava zdravlje i mladolikost kože.

Nutritivne vrednosti zove

1 šolja zove sadrži:

Kalorije: 106
Proteini: 1 g
Vlakna: 10 g

Masti: 0,7 g
Ugljeni hidrati: 27 g
Vitamin A: 870 mg
Kalijum: 406 mg

Vitamin C: 52,2 mg
Kalcijum: 55 mg
Gvožđe: 2,32 mg

Rizici i neželjeni efekti

Obavezno skuvajte sirove bobice zove pre nego što ih pojedete. Konzumiranje sirovih bobica može da vas izloži riziku od trovanja cijanidom, što dovodi do mučnine, povraćanja i dijareje. Toksična svojstva zove nestaju kuvanjem na 80 stepeni Celzijusa.

zbegavajte da jedete koru, listove i semenke bobica zove ako imate osetljiv stomak ili neko gastrointestinalno patološko stanje.

Umereno konzumiranje zove je u redu, sve dok ih jedete kuvane – napominjemo još jednom da bobice nikada ne treba jesti sirove. Obavezno se posavetujte sa svojim lekarom pre nego što u svoju ishranu uvrstite zovu ili suplemente na bazi crne zove.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter