Izvor: BSC HAPPY/INFORMER
03.01.2024 u 08:41
0

UBRZAJTE PROCES! Ovo su najbolje punomasne namirnice za mršavljenje

Određene punomasne namirnice mogu pomoći u gubitku kilograma.

Ketrin Gervacio, nutricionistkinja, otkrila je koje su najbolje punomasne namirnice za mršavljenje.

Godinama je bilo široko rasprostranjeno verovanje da je sklonost ka opcijama s niskim udelom masti ili bez masti mudro za one koji žele da smršaju. Međutim, sve veći broj istraživanja o ishrani dovodi ovo u pitanje.

Najnovija istraživanja navode da ne morate izbegavati punomasnu hranu ako želite da oslabite. Važno je samo da odaberete zdrave masti, a ne zasićene masti i da vodite računa o količini hrane.

Evo koje su namirnice bogate zdravim mastima:

Orašasti plodovi

Prepuni esencijalnih nutrijenata, vlakana i zdravih masti, orašasti plodovi pružaju savršenu nutritivnu ravnotežu koja održava punu energiju.

– Orasi su prepuni zdravih masti koje povećavaju sitost i pružaju trajnu energiju za suzbijanje žudnje za hranom između obroka. Konzumacija orašastih plodova može smanjiti rizik od gojaznosti – objašnjava nutricionista.

Maslinovo ulje

Mononezasićene masti i antioksidansi maslinovog ulja čine ga glavnim izborom za zdravlje srca, kao i za mršavljenje.

– Sadržaj antioksidansa u maslinovom ulju ima protivupalno dejstvo. Hronična upala je povezana s gojaznošću pa bi smanjenje upale moglo pomoći u vašim naporima da izgubite težinu – kaže nutricionista.

Maslinovo ulje se smatra zdravim i korisnim zamenom za nezdrave masti.

SAVRŠEN RECEPT ZA DOMAĆI HLEB: Potrebno samo 4 sastojka, a testo ne mora da se mesi

Ovo poboljšava sveukupne obrasce ishrane kako bi se postiglo zdravlje uz gubitak težine.

Sirevi

Iako je umerenost ključna, uključivanje sira u vašu ishranu može pružiti dobar izvor masti, proteina i esencijalnih nutrijenata poput kalcijuma.

Neke odlične sorte sira uključuju fetu, kozji sir ili mocarelu.

– Sir je dobar izvor proteina, koji doprinosi osećaju sitosti jer mu je potrebno duže da se svari. Proteini takođe obezbeđuju  aminokiseline za izgradnju vitalnih mišića. Takođe, sadržaj nutrijenata u siru, poput kalcijuma vitamina B12 i fosfora, neophodan je za sveukupno zdravlje, tako da podržava zdravo mršavljenje – kaže Gervacio.

Jaja

Jaja su bogata proteinima koja vam mogu pružiti zadovoljavajući početak dana, a istovremeno podržava dugoročno mršavljenje.

– Jaja sadrže visoko biološke proteine i zdrav masti. Ova kombinacija doprinosi kontroli apetita i snabdeva telo dovoljnom količinom aminokiselina. Jaja su uobičajena hrana za ljude koji žele da sagore masnoće uz povećanje mišićne mase, u kombinaciji s programom vežbanja – kaže Gervacio.

Jogurt

Osim kremaste teksture, punomasni jogurt sadrži probiotike, kalcijum i proteine, što ga čini hranljivim izborom za one koji žele da oslabe. Spojite ga s voćem ili granolom za ukusan obrok.

– Jogurt daje proteine i probiotike. Probiotici mogu pomoći u osetljivosti na insulin i održavati normalne nivoe šećera u krvi. Ovo može pomoći u gubitku težine – dodaje nutricionista.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter