BISER BORA U "PRELU U NAŠEM SOKAKU": Borsko jezero se uklopilo u prirodni pejzaž kao da mu je oduvek tamo i bilo mesto!

 

 

 Bor je pored ostalog poznat i po prirodnim lepotama, a samim tim je i konkurentan u turizmu. Velike turističke atrakcije zadovoljavaju apetite sve većeg broja turista koji se svake godine odmaraju na Borskom jezeru, obilaze Lazarevu pećinu, uživaju u gastronimskim čarima i uvek traže nove izazove.

Gost „Prela u našem sokaku“ bila je Jasna Tomić predstavnica sektora turizma u Turističkoj organizaciji Bor.

- Borsko jezero je veštačko jezero koje je napravljeno za potrebe rudnika i grada kako bi se grad Bor napajao vodom. Vodotok je zaustavljen branom i kada se voda akumulirala,  jezero se uklopilo u prirodni pejzaž, kao da mu je tu bilo prirodno mesto. Planina Crni vrh je iznad jezera i kroz turističku promociju uspeli smo da Borsko jezero najviše afirmišemo. Oko jezera ima hotela u koje turisti rado dolaze na odmor – istakla je Jasna Tomić i dodala.

 

 

- Planina Stol je gorostas koji se nalazi u blizini Bora kao i Lazareva pećina koja je prilagođena turistima i svake godine ima sve veći broj posetilaca  Ona je jedan od speleoloških objekata koju krase stalaktiti i stalagniti. Zaštitni znak ove pećine je bizon i čuvamo je sa velikom brigom. Nadamo se da ćemo uspeti sledeće godine da je promovišemo u inostranstvu. Svi koji dođu pre nego što obiđu ono šta nudimo, dođu sa jednim osećajem, a kada se vrate, to bude magija koju ponesu sa sobom.

Šta bi preporučili u gastronomskom smislu turistima koji dolaze u Bor da probaju?

 - Vlaški kraj je poznat po specijalitetima. Vlaški sirevi su najpopularniji kao i pite i ono što je interesantno je da sve veći broj ljudi počinje da se bavi proizvodnjom kupina i malina. Med je takođe prisutan tako da se u Boru može naći sve ono što bi turisti mogli da ponesu kada krenu iz Bora – rekla je Jasna Tomić.

 

Izvor: Happytv.rs
Foto: Happytv.rs

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Ponedeljak
04:30 Rano jutro
06:45 Dobro jutro Srbijo
11:10 TOP SHOP
11:30 Parovi - Jutarnja kafica
11:55 Vesti
12:00 Parovi - Jutarnja kafica
12:55 Vesti
13:05 Parovi - Jutarnja kafica
13:50 Dnevnik
14:10 Parovi - Jutarnja kafica
14:30 Serija: Suze moje sestre
15:20 Posle ručka
16:00 Vesti
16:10 Posle ručka - nastavak
17:30 Telemaster
18.10 Kviz: Naslovna strana
18:30 Glamur
19:00 Upoznajte Parove
19:55 Bingo
20:30 Upoznajte Parove
21:00 Ćirilica 
23:25 Parovi - Izbor pomoćnika
02:30 Parovi - Live