Izvor:
05.08.2017 u 02:03
0

POŽARI U MAKEDONIJI: Registrovana prva žrtva požara, sumnja se na piromane!

Gašenje vatre otežavaju i enormno visoke temperatire, koje se danima ne spuštaju ispod 42 stepena celzijusovih

Požari u Makedoniji aktivni su na sve strane, a situcaija je kritična na više mesta. Registrovana je i prva žrtva, jer je iz policije saopšteno da je u ataru skopskog sela Ljuboten, sinoć oko ponoći, kada je ugašen požar, pronađeno je ugljenisano ljudsko telo.

Vatrena stihija, koja je pre dve sedmice zahvatila oblast Poreče kod Makedonskog Broda, u centralnom delu zemlje, progutala je nekoliko kuća u selu Mogilec. Ljudskih žrtava, srećom, nije bilo.

Uprkos nadljudskim naporima vatrogasaca, mesnog stanovništva, pripadnika armije, helikoptera i aviona, koji iz vazduha pokušavaju da ugase požare na zemlji, vatra se opasno širi gotovo u svim delovima Makedonije.

Požar iz okoline Makedonskog broda se proširio na šumske predele iznad sela Korita u opštinama Brvenica i Gostivar, na zapadu Makedonije.

Direktor Direkcije za zaštitu i spasavanje, Šaban Saliu veruje da je deo požara u Makedoniji namerno podmetnut. To je potvrdio i Dušan Avirović, direktor Javnog preduzeća Parkovi i zelenilo iz Skoplja.

On je rekao da je jedan turista iz Bugarske snimio piromana kako podmeće požar u šumi kanjona Matka, nadomak glavnog grada Makedonije, i odmah je to prijavio najbližoj policijskoj stanici, i predao im snimak.

Srećom, požar na Matki je jutros lokalizovan, ali iz Centra za upravljanje krizama (CUK) u Skoplju kažu da je situacija sa požarima i dalje veoma kritična u celoj Makedoniji, jer gore šume na sve strane.

Gašenje vatre otežavaju i enormno visoke temperatire, koje se danima ne spuštaju ispod 42 stepena celzijusovih.

Šuma gori kod sela Studeničani i Bojane, u planinskom delu na jugozapadu Makedonije kod mesta Lutoec, potom sela Zmijarnik, Rasteš, Jasikoec, Zagrad… Požar je ponovo aktiviran i kod sela Devič.

Kritično je i u opštini Kruševo, gde je aktivan požar u ataru sela Podvis, koji se širi prema mestima Lokveni, Aldanci i Norovo. Vatra gori i kod sela Železna Reka nadomak Kruševice.

U regionu Povardarja vatra gori na teško dostupnim mestima planine Gornje Jakupice. Obnovljen je i požar kod sela Bogomila i Crven Dol u centralnom delu Makedonije. Šumski požar bukti i u ataru sela Drenovo, na lokalitetu Drenovska Korija, a danas je planula šuma i iznad skopskih sela Kučkovo i Orman.

Telegraf.rs

Foto/arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter