parovi prijava happy zvezda prijava kviz happy talent šou

Orićeva zverstva do detalja opisana u knjizi "Planirani haos"!

Sud BiH doneo je odluku o oslobađanju Nasera Orića od bilo kakve odgovornosti za zločine počinjene nad Srbima u Podrinju, iako su o njegovom učešću u svirepim ubistvima srpskih zarobljenika svedočili brojni Bošnjaci, piše "Blic".

List podseća da je jedan od svedoka Tužilaštva BiH, ratni predsednik Izvršnog odbora SO Srebrenica, Ibran Mustafić, u svojoj knjizi "Planirani haos" detaljno opisao razgovor koji je imao s Orićem nedugo nakon ubistva sudije Slobodana Ilića u Zalazju 12. jula 1992.

"Kada smo onu ekipu zarobljenih Srba iz zatvora ponovo poveli prema Zalazju i kada je počelo klanje, meni je dopao Slobodan Ilić. Popeo sam mu se na prsa. Bio je bradat i čupav kao životinja. Gledao je u mene i nije progovorio ni reči. Izvadio sam bajonet i direktno ga udario u jedno oko, a zatim provrtio nožem. Nije ni zapomagao. Zatim sam ga nožem udario u drugo oko. Nisam mogao da verujem da ne reaguje. Iskreno rečeno, tada sam se prvi put uplašio tako da sam ga odmah posle preklao", preneo je Mustafić u svojoj knjizi Orićevo priznanje tog strašnog zločina.

Međutim, kada je Mustafić kao svedok tužilaštva u Sudu BiH pokušao da prepriča navedeni razgovor s Orićem, odbrana optuženog nametnula je tezu da je Mustafić mentalno oboleo i da zbog toga, navodno, njegovo svedočenje nije relevantno.

U procesu protiv Orića Tužilaštvo BiH, između ostalog, koristilo je i iskaze svedoka Vidoja Ilića, Milana Jeremića i Milomira Lazarevića, retkih preživelih napada Orićevih snaga na srpsko selo Zalazje na Petrovdan 1992. godine. 

Sva trojica su potvrdili da su čuli bošnjačke vojnike da Oriću govore da je zarobljen sudija Slobodan Ilić, kome će "sada oni suditi".

Govoreći o ubistvu Milutina Miloševića i Mitra Savića, za čije ubistvo je Orić takođe bio optužen, nadležni tužilac Tužilaštva BiH Miroslav Janjić na suđenju je istakao da su svedoci bez ikakve sumnje potvrdili da su u oba zarobljenika pucali Naser Orić i Sabahudin Muhić.

"Svedoci su rekli da su nakon napada na Loliće 29. maja 1992. godine videli kako zarobljenog Milutina Miloševića bokserom udara Naser Orić, nakon čega ga je ubio iz automatske puške. Nakon Orića, u njega je pucao i Sabahudin Muhić. Svedoci su rekli da Mitar Savić nije poštovao Orića, da ga je provocirao i da ga je Orić iz neposredne blizine ubio. U njega je pucao i Sabahudin Muhić zvani Mrčo", rekao je tada Janjić.

 

tanjug.rs
Foto: Twitter/Hüseyin Haznedaroğlu, wikipedia

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost