MOŽE BITI VEOMA OPASNA: Otkrivena nova seksualno prenosiva bakterija, evo kako da je se rešite!

 

Ova bakterija je seksualno prenosiva, a lekari upozoravaju da je ona nova infekcija koja će se sve više širiti.

Reč je o mikoplazmi, bakteriji kojoj nedostaje ćelijski zid, te zato većina antibiotika na njih ne deluje. Mikroplazma često ne pokazuje nikakve simptome, a uprkos tome uzrokuje čitav spektar zapaljenskih oboljenja gornjeg dela genitalnog trakta, zbog kojih žene mogu da ostati neplodne.

Kod muškaraca, može da izazove upalu uretre, sa simptomima sekreta iz penisa i bola pri uriniranjuKod žena, ako ima simptoma, obično su to bol u predelu materice, groznica, a često i krvarenje.

Kako se prenosi mikroplazma?

Mikoplazma se uglavnom prenosi seksualnim putem, zbog čega su kondomi jedina zaštita.

Često može da prođe nedijagnostikovana, ili čak i da se zameni sa hlamidijom.

Tek nedavno su razvijeni posebni testovi samo za mikoplazmu, ali i dalje nisu u širokoj upotrebi, pa se greške u dijagnostikovanju i dalje dešavaju.

Sve više u porastu.

Stručnjaci kažu da su slučajevi mikoplazme širom sveta u velikom porastu - recimo u Velikoj Britaniji trenutno ima 40 odsto više zabeleženih slučajeva nego ikada ranije.

- Zbog toga lekari moraju da mnogo više razgovaraju sa svojim pacijentima o mikoplazmi i mogućim simptomima. To je još jedan vrlo dobar razlog da nikako ne praktikujete seks bez kondoma - upozorava dr Piter Grinhaus, konsultant iz Bristola.

Kondom jedina prevencija.

- Svi su mnogo zaštićeniji kada insistirate na kondomima sa novim partnerima, sa partnerima sa kojima niste u obavezi, i u suštini sa svim partnerima sa kojima nemate potpuno poverenje u monogamiju. Ako imate bilo kakav neuobičajen osećaj, svakako se što pre testirajte na polne bolesti -zaključuje dr Helen Fajfer, mikrobiolog.

Srbija danas
Foto: Arhiva 

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost