Izvor: Sputnjik
30.12.2023 u 06:55
1

NEZAVISNOST JE NAŠ JEDINI SPAS: REPUBLIKA SRPSKA SPREMNA za OTCEPLJENJE – Evo datuma kada će se to desiti!

Proglašenje nezavisnosti Republike Srpske verovatno niko ne bi dočekao dobodošlicom, ali bi bilo neophodno radi ukazivanja na činjenicu da ste vlasnik imovine a da neko želi da vam je otme, smatra profesor međunarodnih odnosa na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci Miloš Šolaja.

Ukoliko nelegalni visoki predstavnik za BiH Kristijan Šmit pokuša da nametne zakon o imoviniRepublika Srpska će odmah proglasiti nezavisnost, izjavio je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.
Dodik je u intervjuu za RTRS poručio da Republika Srpska neće biti nespremna, već će odmah proglasiti nezavisnost i to bez ijednog ispaljenog metka.

Bosna – država bez imovine

Šolaja za Sputnjik kaže da se zna da su određeni krugovi izvan BiH „bacili oko na neku imovinu“ a da je Kristijan Šmit neko ko bi za njih to trebalo da realizuje, iako je pitanje imovine definisano Dejtonskim sporazumom.
„I samom činjenicom da su pregovarali državno-pravni entiteti koji su imali kontrolu nad određenim delom teritorije jasno je da niko treći ne može imati tu imovinu. Ali neko u brzini pokušava da uhvati Republiku Srpsku na krivoj nozi i da se imovina proglasi državnom, iako BiH nije država koja ima imovinu. Ona ima zajedničke institucije i na svoj način je međunarodno priznat subjekt međunarodnih odnosa, ali bez stvarnih unutrašnjih nadležnosti koje se odnose na unutrašnju suverenost. Tako da teško to može proći, ali eto, igramo se s tim.“

Nezavisnost Srpske – izraz političke volje

Ukoliko bi Republika Srpska proglasila nezavisnost, verovatno ne bi došlo do bilo kakvog odgovora ni ostatka BiH, ni tzv. međunarodne zajednice, jer međunarodno-politička situacija nije takva da bi bilo kakav odgovor na taj gest opravdala, smatra Šolaja.
„Postoje neki koji bi priznali nezavisnost Srpske jer bi to bio izraz političke volje koji pokazuje da je BiH totalno nefunkcionalna zemlja i da kao takva ne može da opstane i zato se moraju tražiti neki drugi sadržaji. Za Federaciju BiH ne znam, to bi zavisilo od volje njenih građana, ali bi građani Republike Srpske jednostavno rekli da ne žele da žive u takvoj BiH.“

Marketinško hapšenje Dodika

Naš sagovornik ocenjuje da su neozbiljne sve češće pretnje hapšenjem Milorada Dodika.

„Ne znam kako neko može da uhapsi Dodika a da nema izvršne mogućnosti i izvršne nadležnosti nad njim. Mnogi ne znaju kako funkcioniše BiH ali jednostavno, institucije koje to sprovode nemaju nikakve mogućnosti da ga uhapse. Ne postoje instrumenti i institucije koje bi mogle to da urade ali ta priča za javno mnjenje izgleda dobro. Jedino da ode u Sarajevo pa da ga tamo neko hapsi, ali u Banjaluci nema ko osim institucija Republike Srpske i to se neće desiti. Tako da je ta priča više politički marketing nego što je ozbiljna u svojoj suštini“, zaključio je Šolaja.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “NEZAVISNOST JE NAŠ JEDINI SPAS: REPUBLIKA SRPSKA SPREMNA za OTCEPLJENJE – Evo datuma kada će se to desiti!”

  1. Da Rusi izadju na usce Dunava onda nebi bilo bojazni za Srpsku,posto bi Rusi kontrolisali Balkan,ovako bojati se da Amerika ne upotrijebi silu,ali nema drugog izlaza ako Smit nametne zakon.!!!

    1
    0
    Odgovori

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter