Izvor: HAPPY BSC
27.02.2023 u 20:30
0

„AKTUELNOSTI“ na TV HAPPY: „Makron želi da bude Napoleon koji će da balansira između dve strane“

U večerašnjoj emisiji „Aktuelnosti“ gostovali su: prof. dr Mila Alečković, Nikola Vrzić – novinar i urednik RT Balkan i Srđan Barac – Centar za društvenu stabilnost.

Vrzić je istakao da Specijalna vojna operacija nije počela zato što je Rusija to želela, već zato što je bila primorana to da uradi.

– Par meseci pre toga tražili su bezbednosne garancije i od Amerike i od NATO-a. Odgovoreno im je onako kako je odgovoreno. Za to vreme je Ukrajina naoružavana. Pentagon se prošle nedelje pohvalio šta su sve isporučili Ukrajini. Ispostavilo se da je naoružavanje Ukrajine započelo šest meseci pre početka specijalne vojne operacije. Sada su sami to potvrdili. Da ne govorimo o Stoltenbergu koji je rekao da Ukrajinu naoružavaju još od 2014. godine – rekao je Vrzić.

On je naglasio da je Zapad jurio sovjetsko naoružanje svuda po Evropi da bi ga dobacili Ukrajini i dodao da su te zalihe očigledno iscrpljene i da zato moraju da pelaze na sledeći nivo, a to je iznošenje oružja i municije iz sopstvenih zaliha, čime slabe svoju vojsku.da ne aktiviraju ne bi li opljačkali skladišta. Rusi neće to dozvoliti, ali postavlja se pitanje šta će biti dalje.

– To nas dovodi do Pridnjestrovlja. Zašto se u ovom momentu aktivira ta priča, o mestu gde su stacionirane ruske snage? Plašim se da iz potrebe da snabdeju ukrajinsku vojsku koja bi mogla da nastavi da ratuje do poslednjeg Ukrajinca, jer je to ideja Zapada sve vreme. Rusi neće to dozvoliti, ali postavlja se pitanje šta će biti dalje. Zapad sve vreme ide ka daljoj eskalaciji. Iako emaju uspeha u tome to ih tera da nastave ka tome. Oni su zarobljenici sopstvene propagande koja ih je saterala u ćošak i lišila ih mogućnosti pregovaraju – rekao je Vrzić.

Prof. dr Mila Alečković istakla je da je u Francuskoj 80 posto javnog mnjenja za izlazak iz NATO alijanse i dodala da je francuska strana uvek bila vezana za Rusiju zbog više talasa ruske emigracije.

– Sada se stvorila velika averzija i totalni kontra efekat zbog užasne anti ruske propagande i rusofobije. Postignut je obrnuti psihološki efekat užasnom i iracionalnom rusofobijom. Svi američki generali znaju da ne mogu da dobiju rat protiv Rusije i da je ovo rat do iscepljenja, rovovski rat iz Prvog svetskog rata i depopulacijska agenda, između ostalog. Sve mere rusofobije koje su donete potpuno su okrenule stvari u kontraproduktivno. Makron želi da bude Napoleon koji će da bude između dve strane, ali to je već gotovo, već su se opredelili. Revolt francuske nacije je ogroman, ali niko te ljude ne pita niti se izjašnjavaju bilo gde i ne vodi se računa o njihovom gledištu – kazala je ona.

Prema njenim rečima, cela, većinska Evropa je protiv slanja oružja u Ukrajinu i smatraju da je rat izgubljen.

Barac je naglasio da smo od početka oružanog sukoba u Ukrajini videli da je najjača borba ustvari u informacijama i ko će pobediti u svetskom mnjenju.

– Zanimljiva je nenajavljena poseta Kijevu predsednika SAD-a Džozefa Bajdena, ali još važnije od toga je da je pre toga bila komunikacija između Moskve i Vašingtona, odnosno čuli su se i dogovorili tu posetu. Važno je istaći da ipak postoji komunikacija. Diplomatski kanali sa kojima oni dogovaraju ključne stvari i dalje su aktivni, kao i trgovinska razmena koja funkcioniše – rekao je on.

On je kazao da pored incidenta kada je ukrajinska raketa pala na teritoriju Poljske bio je prvi signal da ne postoji stvarna želja za direktnim sukobom između SAD i Ukrajine i dodao da je Bajdenova poseta bila još jedan dokaz u nizu da komunikacija postoji i funkcioniše i da je ovo sve u granicama konvencionalnog rata i da neće preći tu granicu i dovesti do nuklearnog rata.

– Glavne teme i u Vašingtonu i u Moskvi, nakon Putinovog i Bajdenovog obraćanja, su bile obnova i izgradnja. Čuli smo da je jedan od prioritetnih ciljeva SAD da se vrate na prvo mesto po investicijama u infrastrukturi. Trenutno su na 13 mestu. Isto tako je Putin rekao da će u obnovi delova teritorije koje u sada prisajedinjene Rusiji učestvovati oni koji su se i borili za nju. To je podstrek borcima, najava za još veći aktivizam i borbu. Pored ove dve, glavna tema u svetskom okviru je to što je Kina iznela svoj mirovni plan – istakao je on.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter