Izvor: BSC Happy
22.11.2023 u 20:17
0

EMISIJA AKTUELNOSTI: Da li je pritisak na Izrael postao toliki da je zbog toga došlo do primirja?

Izrael i Hamas postigli su dogovor o prekidu vatre i puštanju na slobodu dela talaca. To je izazvalo olakšanje u čitavom svetu. Posrednik, Katar, nada se „održivom sporazumu koji će okončati rat“. U večerašnjoj emisij Aktuelnosti o ovoj, ali o drugim značajnim temama vezanim za bliskoistočnu krizu govore. Naučni savetnik Dr Dragan Petrovic, Milan Vilić, stručnjak za geopolitičke odnose i pukovnik Miroslav Španović.

  • Vlade širom sveta pozdravile su sporazum između Izraela i terorističke milicije Hamas o oslobađanju dela talaca, prekidu vatre i omogućavanju dostave humanitarne pomoći u Pojas Gaze.  I naučni savetnik dr Dragan Petrović deli ovo mišljenje. On kaže da je ovo dobra vest i jedan veliki plus ali bi trebalo videti koliko i da li će se primirje poštovati.
  • Ostaje da se vidi kako će se poštovati, sa druge strane više zemalja, protesti različitih grupacija, od muslimanskog stanovništva koje živi tamo, od levice i desnice, do različitih grupacija su izvršili određeni pritisak u javnim mnjenjima i specifičnih razloga i nereagovanje na veliki broj žratav, naročito su deca bila veliki broj žrtava i ja mislim da je neophodno ipak sačekati i videti kako će se to odvijati u praksi.

I pukovnik Šćepanović deli mišljenje da je izvršen određen pritisak, ali akođe je mišljenja da tek treba videti da li će se primirje i održati.

  • Treba napomenuti još nešto, stalno se pomnije da je poginulo oko petanest hiljada Palestinaca od toga oko pet hiljada dece, međutim niko ne pominje da je Izrael imao ogroman broj žrtava. To je jedan od elemenata ovo nisu samo civili ovo su izraleski vojnici i sada spominju izraelci 1500 mrtvih. Ne bih se složio više se korsti rušenje bolnica, počeli su sve slabiji napadi . Činjenica je da je Izrael imao velike žrtve u odnosu na broj angažovanih vojnika. Ako je prvo pomenuto 267, a sada je taj broj porastao na 1500 očigledno je se Hamas tu suprostavio. Treba napomenuti da kompletna Gaza ima samo 461 km2.
  • Njujork je tri puta veći od kompletne Gaze, ući u gazu na tu malu teritoriju tu su ogromne žrtve. I očigledno da ko god vodi ovu bitku, on ne sluša nikog. Ali ni sami muslimani sem Erdogana niko ništa niko nije rekao.

Sa druge strane geopolitički analitičar Milan Vilić analizira primer ratova u biovšoj Jugoslaviji praveći paralelu sa sukobom u Gazi, kao i medijsku pokrivenost koja je sam rat demistifikovala i učinila ga da ne izgleda surovo, koliko u stvari jeste.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter