Izvor: BSC HAPPY
31.01.2023 u 21:28
0

General prof. dr Mitar Kovač za „AKTUELNOSTI“: „Veoma je izgledna vojna kapitulacija Ukrajine!“

U emisiji „AKTUELNOSTI“ na kanalu TV HAPPY razgovarali smo o događajima koji su obeležili 342. dan ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini.

Od najnovijih dešavanja izdvajamo napredak ruskih snaga ka Ugljedaru, a posebno i Bahmutu, gde su presečeni svi pravci ka gradu koji se sada nalazi u okruženju. Ukrajinske snage povukle su se sa prve linije odbrane Zaporožja, a predsednik Volodimir Zelenski traži sve više vojne pomoći od zapadnih saveznika.

O ovim i ostalim temama povezanim sa sukobom u Ukrajini razgovarali smo sa našim gostima: generalom prof. dr Mitrom Kovačem, direktorom Evroazijskog bezbednosnog foruma, analitičarom Sašom Borojevićem i novinarom Draganom Vujičićem.

General prof. dr Mitar Kovač upitan: „Da li Ukrajina može da sačeka pomoć koja dolazi sa zapada?“, izjavio je da je ofanzivna moć Ukrajinaca davno potrošena, ali da i defanzivna moć polako odumire.

Dragan Petrović za „AKTUELNOSTI“ o situaciji na frontu u Ukrajini: Zbog pada Soledara, Seversk je izložen pritiscima!

„Sa tim procenama se bave za sada i stratezi i političari na Zapadu i u samoj Ukrajini, a i Rusija ceni svoje strateške pozicije, šta učiniti da se iskompromituje ova zapadna obećana pomoč. To se može učiniti na više načina i gledaju se različite opcije. Odavno je već potrošena ofanzivna moć ukrajinskih oružanih snaga, čak i defanzivna moć polako odumire i može se desiti u jednom momentu da dođe do demoralisanja, nekontrolisanog njihovog dejstva (razbijanja fronta, povlačenja jedinica, sukoba sa političkim rukovodiocima na regionalnom i nacionalnom nivou) i to je onda nešto što kompromituje uopšte dalju odbranu Ukrajine i prinuđava rukovodstvo same Ukrajine da traži neko rešenje. To bi bila klasična vojna kapitulacija. Niko ne može reći da li će se ta opcija, taj scenario desiti, za dva, tri meseca, na proleće ili na leto…“, izjavio je general.

Kovač je izjavio i da ne smatra da će najavljena isporuka teškog naoružanja Kijevu pomoći Ukrajini da oslobode izgubljene teritorije.

„Kako god, mislim da ova vojna pomoć koja je do sada obećana neće dati prevagu na strateškoj opciji, niti će izgraditi ofanzivnu moć ukrajinskih oružanih snaga da oni dosanjaju svoje takozvano oslobođenje svih zauzetih teritorija i da oslobode Krim. Takva opcija je samo unutrašnja laž za stanovništvo i za jadnu vojsku koju nasilno mobilišu“, rekao je Kovač u emisiji „AKTUELNOSTI„.

Upitan za mišljenje o najavljivanoj velikoj ruskoj ofanzivi, kada i gde će se dogoditi, general je istakao da je očigledno prva stvar koju Rusi žele da urade, da izađu na granice pripojenih oblasti.

„Tenk sam, bez logističke podrške udruženih rodova, je neupotrebljivo oružje“, u emisiji „AKTUELNOSTI“ na TV HAPPY!

„Lično ne verujem da će se ove snage uvesti kroz već postojeće frontove. Pitanje je strategijskih ciljeva na prostoru Ukrajine i pitanje je da li će se te trupe naći, u Harkovu, ispred Kijeva, da pređu Dnjepar, da idu ka Odesi, ka Nikolajevu, ili će ići skroz iz Belorusije na krajnji zapad da iskompromituju mogućnost dolaženja pomoći sa zapada, sve ove silne tehnike, logistike… Time bi se zaista ukrajinska odbrana veoma brzo našla pred rasulom. Da li taj pravac može biti kroz centralnu Ukrajinu, isti rezultat će biti. Ako se ova grupacija strateška, nađe iza leđa, u pozadini, glavnih snaga koje brane Zaporošku i Donjecku oblast, ta linije odbrane će pući i sa time će doći i rasulo. Kao što sam malo pre rekao – veoma je izgledna vojna kapitulacija. Skroz vojna kapitulacija politički bi se namestila i tražila rešenja koja odgovaraju bezbednosti Ruske Federacije. Da li će se to baš desiti sada ili Ruska Federacija planira neku drugu stratešku opciju, a mislim da je očigledno da prvo planira da izađe na granice oblasti koje su pripojene Ruskoj Federaciji, koje se smatraju sada delom Ruske Federacije, a onda u narednoj nekoj fazi ili paralelno sa tim dejstvima da se ostvare još neki strateški ciljevi koji će dubinski razoriti dalju odbrambenu moć ukrajinskih oružanih snaga“, izjavio je Kovač.

Emisije „AKTUELNOSTI“ možete pratiti i na zvaničnom Youtube kanalu: Aktuelnosti TV Happy 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter