Izvor: BSC HAPPY
06.02.2023 u 20:47
0

Milutin Ilić za „AKTUELNOSTI“: „U Ukrajini se odvija sukob civilizacija, sukob dva sistema vrednosti!“

U emisiji AKTUELNOSTI na kanalu TV HAPPY razgovarali smo o događajima koji su obeležili 348. dan rata u Ukrajini. Ono što je uzdrmalo političku elitu Ukrajine jesu konstantne ostavke poslednjih dana i smene u vrhu državnog rukovodstva.

O ovoj, ali i ostalim temama povezanim sa sukobom u Ukrajini razgovarali smo sa: Milutinom Ilićem, Geopolitika, prof. dr Borisom Bratinom, profesorom filozofije, i Vladislavom Jovanovićem bivšim ministrom spoljnih poslova.

Milutin Ilić komentarisao je navode da su smene u vrhu ukrajinskog rukovodstva rezultat neslaganja Velike Britanije i SAD.

Prof. dr Boris Bratina za „AKTUELNOSTI“: „Zlo je glupo, jer zlo veruje da je zlo za njega dobro!“

„Vidite svakako, iako su to dve države koje su, SAD su vodeća sila u NATO alijansi, a Velika Britanija vrlo značajan deo Severnoatlantske alijanse, svakako da nemaju baš kompletno podudarnu spoljnu politiku i taj segment koji se odnosi na tajnu diplomatiju u specijalnoj vojnoj operaciji. Nemaju isti pogled na svoje interese u Ukrajini. Stari poznati britanski interes je zabraniti Rusiji izlaz na topla mora i oni verovatno sa tog aspekta posmatraju svoje delovanje, a Britanci su u tajnim operacijama veoma vešti. Međutim ono na šta bih se ja sada osvrnuo je da su te smene delom i u kontekstu, pošto dolazim iz srednje Evrope, zbog veoma velike korupcije u Ukrajini, a javlja se jedno ozbiljno nezadovoljstvo među evropskim narodima koji su svesni da se značajan deo njihovih budžeta izdvaja. Ti evropski narodi gledaju gomilu vojno sposobnih Ukrajinaca koji se po teritoriji Evrope voze besnim autima, pa se pojavio i podatak za funkcionere, što je zaista neprimereno u Ukrajini, Evropa grca u svojim problemima i obilato ih pomaže, a oni idu u ekskluzivna letovališta, školuju decu, prebacuju vojno sposobne ljude… Mislim da je to jednim delom i preventivna aktivnost Severnoatlantske alijanse, prvo da suzbiju eventualne socijalne nemire i proteste. Drugo, da ukrajinskom društvu pomognu suzbijanjem korupcije. Tako korumpirana država je iz više aspekata podložnija porazu u ratu. Ta korupcija može, u obaveštajnom smislu, da ih skupo košta. Treće, psihološko-propagandna komponenta rata, veoma je teško, ako se sutra neko i odluči iz NATO, što mislim da neće, odluči da mobiliše članice, objasniti tu mobilizaciju ljudima, dok su vojno sposobni Ukrajinci sa bogatim automobilima na njihovoj teritoriji. Indikativno je da je to sve povezano sa otkrivanjem afera da se taj novac koji je namenjen za vojsku, za administraciju, trošio u privatne svrhe“, smatra Ilić.

On je dodao da smatra da se u Ukrajini odvija sukob dva sistema vrednosti: globalizma i suverenizma.

„U Ukrajini se odvija sukob civilizacija, sukob dva sistema vrednosti. Iz toga će za nekoliko meseci isplivati, prema nekim mojim analizama, da se na tom prostoru sukobljavaju globalisti i suverenisti. Globalisti vuku korene iz raznih fondova SAD, a SAD ja lično koncipiram kao konglomerat interesa. To je država koja je ozbiljno obeležila i tehnološki razvboj i istoriju čovečanstva, imala je neku svoju kulminaciju sedamdesetih godina, a onda po meni eroziju, eroziju te demokratije, preambicioznu nameru da budu dominantna sila u svetu i da globalistički diktiraju celom svetu šta treba da radi. Ali oni nemaju jasnu percepciju tradicionalnog, tamo tradicija ostaje u vašoj kući. Vi ste Poljak u svojoj kući, a napolju ste član konglomerata interesa, Amerikanac, i svetinja je globalni interes, dolar, bez tih verskih segmenata. Pa tako oni sebi ne mogu da objasne kroz svoju istoriju kako im gospodin Bin Laden bude ključni saveznik, kada je u pitanju zlato, dolar i njegove privilegije, a kada udare na njegove duboke tradicionalne vrednosti od pradedova, kako on postane smrtni neprijatelj broj jedan. To je jedan veliki nesporazum ostatka čovečanstva i Amerike kao nosioca globalizma“, izjavio je Ilić u emisiji „AKTUELNOSTI“ na kanalu TV HAPPY.

„Plan davljenja Rusije sankcijama kao bumerang se vratio onima koji su taj plan napravili“, u emisiji „AKTUELNOSTI“ na TV HAPPY!

Ilić smatra i da je ruski koncept spojen sa suverenizmom.

„Meni se Rusija ne sviđa zato što nema taj stepen demokratije kao zapadni svet. Ja ne kažem da Rusija možda neće evoluirati. Za suvereniste u Evropi koji sada ćute, sa kojima intezivno kontaktiram, Rusija je bila simpatična do početka ovog rata, sada su prosto prinuđeni da ćute. Nekako, ruski koncept je spojen sa suverenizmom. Pri tom, ja sam pristalica jednog modernog evropskog suverenizma koji na prvo mesto stavlja državni interes, a na drugo nacionalni, da ne bude neke zabune. Po meni nije koncept populizam i nacionalizam, već državni interes i državni suverenizam, sa jasnim nacionalnim prefiksom, uz poštovanje svih drugih sa kojima se pravi konglomerat interesa starih tradicionalnih naroda. To je jedan koncept koji će Evropu staviti u konflikt sa Amerikom kad-tad zbog toga“, zaključio je Ilić.

Emisije „AKTUELNOSTI“ možete pratiti i na zvaničnom Youtube kanalu: Aktuelnosti TV Happy 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter