Izvor: BSC HAPPY
22.01.2023 u 21:06
0

„Zapad daje oružje, opremu, municiju, nešto novca, zarad stradanja ukrajinske mladosti i iscrpljivanja Rusije“, u emisiji „AKTUELNOSTI“.

U emisiji „AKTUELNOSTI“ na kanalu TV HAPPY razgovarali smo o događajima koji su obeležili 333. dan ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini. Od najnovijih informacija izdvajamo posetu bivšeg premijera Velike Britanije Borisa Džonsona Ukrajini, kao i upozorenje iz Rusije predsednika Dume Vjačeslava Volodina da će doći do odmazde ukoliko SAD i NATO odobre isporuku oružja za napad (tenkova) Kijevu.

O ovim i ostalim temama povezanim sa sukobom u Ukrajini razgovarali smo sa našim gostima: direktorom Evroazijskog bezbedonosnog foruma generalom prof. dr Mitrom Kovačem, prof. dr Branimirom Nestorovićem i novinarom Sinišom Ljepojevićem.

General prof. dr Mitar Kovač u emisiji „AKTUELNOSTI“ naglasio je da je veoma čudno da ni jednim gestom Zapad ne govori u prilog tome da daje i svoje vojnike za rat protiv Rusije.

“Mogućnost da se ruska vojska izbaci iz Ukrajine, u ovom trenutku deluju nerealno. Vojnici svojim političarima govore u minulom vremenu, ali to nije pozitivan odgovor za političare. Oni imaju neku drugu svoju strategiju koju žele da nametnu preko angažovanja vojne sile. Naravno i da tenkovi i bilo koje drugo oružje koje se zagovara doneće samo nove žrtve, nova stradanja u Ukrajini i uopšte na ratištu, prvenstveno vojnika, i veoma je čudno da ni jednim gestom taj Zapad ne govori u prilog tome da daje i svoje vojnike, ako već želi tako da ratuje protiv Ruske Federacije, nego daje oružje, daje opremu, daje municiju, nešto novca, i to sve na kredit, zarad stradanja ukrajinske mladosti i iscrpljivanja Rusije”, konstatovao je general.

VUJIČIĆ U EMISIJI „AKTUELNOSTI“: „Metastaziranje smrti i užasa u Ukrajini će se nastaviti i u 2023.godini“

Kovač je dodao da je strah Nemačke od isporuke tenkova Kijevu opravdan.

“Rusija otvoreno govori o tome da mogu davati oružja Kijevu koliko hoće, ali da neće postići ono što su osmislili: da je vojnički razore, omalovaže, da je politički ponize, da je svedu na neku regionalnu silu sa kojom bi se poigravali u narednom vremenu. Tako gledam i na ove tenkove. Sasvim je razumljivo da Nemačka ima bojazan da da svoje tenkove, pa i da saglasnost drugim državama da upute “Leoparde” na ovo ratište. To bi bilo prvi put posle Drugog svetskog rata da ponovo njihovi tenkovi jurišaju na rusku zemlju i legitimno je pravo Rusije da odgovori, ne više dejstvujući po njihovim tenkovima na ukrajinskom tlu nego i da dejstvuju po centrima odlučivanja. Verujem da u nekom narednom periodu doneće se i takve odluke i upozoriti države koje su pristrasne u ovom ratu, koje daju besomučno i oružje i opremu, a da stradaju ruski i ukrajinski vojnici”, izjavio je Kovač.

ANĐELKOVIĆ U EMISIJI „AKTUELNOSTI“: „Soledar ne postoji u evropskim medijima kao njihova izgubljena tačka i to ne treba da nas čudi!“

Za generala Kovača nije iznenađujuće da pravac mogućeg ruskog udara usledi ka Zaporožju, iako se Artjomovsk i Seversk češće pominju kao naredni stepenik u ruskoj ofanzivi.

“Ovo je bilo očekivano prema nekim ozbiljnim procenama. Naravno, kada je Rusija proglasila ove četiri oblasti sastavnim delom Ruske Federacije ova upornost Ukrajine da sačuva kobajagi pod svojom kontrolom nešto što je već proglašeno da je Rusko, je nešto što je nemoguće. Samo je bilo pitanje dana kada će krenuti operacije iz ove oblasti. Mislim da je to u ovoj fazi i strateški cilj ruske vojske, da izađe na granice Rusije kako su sada definisane, odnosno da izađe na zapadne granice oblasti koje još nisu potpuno oslobođene. Otuda i ovaj pravac prema Zaporožju jer je sam po sebi veoma značajan za rusku vojsku, ali on u znatnoj meri kompromituje odbranu ukrajinskih oružanih snaga u Donjeckoj oblasti jer taj pravac polako zalazi toj grupaciji iza leđa, može ugroziti njihove komunikacije, a može u budućnosti da se ide na spajanje snaga iz Donjecke Republike i Zaporožja, ovim pravcem kojim idu jug-sever, da bi se nastavile neke operacije i preko Dnjepra na proleće, ako rat potraje, a nažalost izvesno je da hoće potrajati, prema Nikolajevu i Odesi i otud i ona izreka od pre vojnog i političkog rukovodstva Ruske Federacije da oni nisu zaboravili Hersonsku oblast zapadno od Dnjepra, da će se oni vratiti u nju i da džabe Ukrajina to pokušava da zaposedne i prikaže kao neku svoju pobedu”, zaključio je Kovač.

Emisije „AKTUELNOSTI“ možete pratiti i na zvaničnom Youtube kanalu: Aktuelnosti TV Happy 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter