Izvor: Happy BSC
20.11.2021 u 11:34
0

NA DANAŠNJI DAN ROĐEN JE JEDAN OD NAJPOZNATIJIH PEVAČA NARODNE MUZIKE NA NAŠIM PROSTORIMA!

Tomislav Toma Zdravković rođen je u Aleksincu 20. novembra 1938, a umro je u Beogradu 30. septembra 1991. godine.

Bio je jugoslovenski i srpski pevač narodne muzike, kompozitor i pesnik.

Tomislav Toma Zdravković je bio izuzetna ličnost na našim prostorima, pravi boem i pesnik.

Većinu tekstova pisao je sam, posvećen nesrećnoj ljubavi i ljubavnoj patnji dok je pio i pevao u  kafanama. Ženio se četiri puta, a skrasio se tek sa četvrtom suprugom Gordanom u pretposlednjoj godini.

Neke od najpoznatijih Zdravkovićevih pesama su Prokleta nedelja, Dotak’o sam dno života, Ostala je samo uspomena, Pustite me da živim svoj život, Dva smo sveta različita i svedočenje Pesme moje.

Njegovi roditelji, majka Kosara i otac Dušan imali su petoro dece. Tomislav se rodio kao treće dete, u nedelju 20. novembra 1938. godine kada je porodica živela u Aleksincu. Pred početak rata Dušan se vratio sa porodicom u rodno Pečenjevce, koje se nalazi u blizini Leskovca. Kao vrlo mlad je prešao u Leskovac zbog nezaposlenosti. Završio je osnovnu školu i kurs za traktoristu. Pri kraju osnovne škole postao je član pečenjevačkog amaterskog pozorišta. Radio je najteže fizičke poslove, a tokom pauze je pevao. U Leskovcu je započeo pevačku karijeru. Tu je, gladan i promrzao, 1958. godine upoznao pevačicu Silvanu Armenulić koja ga je odvela u kafanu Radan i pomogla mu da nauči narodne, zabavne i starogradske pesme.

Pošto je postao popularan, počeo je da nastupa u tuzlanskom hotelu „Bristol“. Tu je upoznao plavušu Slavicu u koju se zaljubio. U zrenjaninskom hotelu „Vojvodina“ je sreo crnku Olgicu zbog koje je zaboravio Slavicu. Vrlo brzo ju je zaprosio i 22. novembra 1963. godine su dobili ćerku Žaklinu. Posle nekoliko meseci su se razveli u Osijeku. Pevao je na Svetom Stefanu kada mu je uručen telegram u kome je pisalo da je Slavica teško bolesna i da želi da ga vidi. Otišao je u Sarajevo da je poseti, ali se nije dugo zadržao. Posle nekoliko dana je saznao da je umrla i tako je nastala jedna od njegovih najtužnijih pesama „Buket belih ruža“

Karijeru je nastavio u niškom hotelu „Park“, a zatim u beogradskom „Gradskom podrumu“ gde je upoznao Milicu. Posle nekoliko meseci su se venčali i Toma je prestao da vodi boemski život. Godine 1969.  je Silvani Armenulić napisao legendarni hit „Šta će mi život bez tebe, dragi“.

Svoju pevačku karijeru je započeo prvo u Leskovcu, a zatim  u Beogradu, i u kafanama. 

Uglavnom je tekstove za pesme sam pisao i skoro uvek su bile autobiografske. Reč je o kafanskim, ljubavnim pesmama, kojima dodatni duh daje njegov umirujući glas, u kojima se uglavnom govori o neuzvraćenim ljubavima i patnjama.

Oprobao se i kao glumac u filmovima „Balkan ekspres“ i u tv seriji „Doktorka na selu“.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter