Izvor: Happy BSC/Večernji list
26.12.2022 u 15:12
0

POČELO SUĐENJE ZA ZLOČIN NAD CIVILIMA NA PETROVAČKOJ CESTI: Hrvatskim pilotima se sudi u odsustvu!

Suđenje četvorici hrvatskih vojnih pilota koje optužnica tereti za navodni ratni zločin počinjen u avgustu 1995. počelo je danas u Beogradu u Specijalnom odeljenju višeg suda.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Srpsko tužilaštvo za ratne zločine optužilo je pripadnike Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva Vladimira Mikca iz Ptuja, Zdenka Radulja iz Osijeka, Željka Jelenića iz Pule i Danijela Borovića iz Varaždina da su u avgustu 1995. raketirali kolonu izbeglica na Petrovačkoj cesti u BiH. 

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je da za Zagreb optužnica Srbije protiv četvorice hrvatskih pilota ne postoji!

Trinaestoro srpskih civila, od kojih šestoro dece, poginulo je u dva dana, u izbegličkoj koloni koja je već napustila Hrvatsku i prešla na teritoriju BiH. Srpsko tužilaštvo predložilo je da se optuženima sudi u odsustvu, jer protok vremena daje dovoljno razloga za sumnju da će Hrvatska ili Bosna i Hercegovina pokrenuti krivične postupke protiv odgovornih za stradanje civila 7. i 8. avgusta 1995.

Hrvatska osporava srpskom pravosuđu nadležnost, pa i pravo na pokretanje postupka. Između ostalog, i zato što je te događaje već istražio Haški sud. „Ne očekujem pošteno suđenje, niti ga priznajemo. Mi ćemo zaštititi naše pilote. Kao što smo govorili ovde se radi o političkoj odluci. Srbija ima svojih problema i zato je pokrenula taj proces“, izjavio je predsednik Hrvatkog sabora Gordan Jandroković.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter