Izvor:
13.10.2016 u 13:35
0

SERIJA PROVALA U DOMOVE BEOGRAĐANA: Tipovani stanovi sa „ha“ bravama!

Kako je uigrana i dobro organizovana grupa pljačkaša "operisala" po glavnom gradu. Prva serija provala posle više godina. Uhapšena "četvorka" ciljala "ha" brave.

Tipovali su stanove u novim zgradama koji imaju "ha" bravu. Sumnjamo da su provalili u oko dvadesetak stanova širom Beograda za dva i po meseca, odakle su iznosili novac, satove, zlato i tehniku. Uhvatili smo ih sa plenom i alatom, i ovo je prva grupa provalnika koja se pojavila posle dužeg vremena!

Ovako za "Novosti" priča šef Odseka za suzbijanje teških krađa iz beogradske policije Uglješa Stešević o trojici Bugara i jednom Srbinu koji su uhapšeni u ponedeljak u Ulici Hadži-Đerinoj na Vračaru. Lopovi P. V. I. (44), N. V. I. (40), O. V. O. (43) i A. A. (31) su uhvaćeni neposredno nakon što su opljačkali tri stana u ovoj zgradi. Uvežbana četvorka specijalnim alatom je provalila i neprimetno uzela plen, skoro ne ostavljajući tragove iza sebe. Međutim, policija je ubrzo uhapsila provalnike koji su mesecima krali po srpskoj prestonici.

Jedan od njih je srpskog porekla i on je imao ulogu vozača, mada je auto imao bugarske tablice. Taj Beograđanin je čuvao stražu i pomagao im da se snađu po gradu, s obzirom na to da poznaje teren – otkriva Stešević.

Iskusne provalnike koji su "radili" po Evropi, a potom se ove godine preusmerili na Beograd, zanimale su isključivo "ha" brave, koje su svojim specijalnim alatom otključavali, a potom i zaključavali.

– Krajem jula provaljeno je u stan, čija vrata su imala "ha" bravu i u prvi mah postojala je mogućnost da su vlasnici izgubili ključ. Međutim, za dva dana provaljeno je u tri stana, na teritoriji dve različite opštine. Kod svih – ista brava. To je ukazalo policiji da je najverovatnije reč o istim ljudima koji stoje iza ovih krivičnih dela – objašnjava Stešević.

Bugari su pažljivo birali svoje mete, a spolja je lako uočiti da li je na vratima "ha" brava ili ne. Izgled vrata, bogatiji delovi grada, lokacija zgrade – sve to je uticalo na njihove planove. Kako se pokazalo, "radili" su u svako doba dana i sedmice.

– I vikendom i radnim danima su se dešavale provale. Od Vračara do Starog grada, Novog Beograda i Voždovca. Uglavnom u prepodnevnim satima, kada su ljudi na poslu, a deca u školi. Operativnim radom uspeli smo da ih otkrijemo i uhapsimo. Odavno nije bilo serije provala, a ozbiljnije provalnike smo uspeli sve da sklonimo – priča Uglješa Stešević.

U ponedeljak kada su se dogodile provale u Hadži-Đerinoj ulici, komšije koje su u tom trenutku bile u zgradi – nisu ništa primetile. Tek kada je policija došla i obavestila ih o tome šta se zbilo, uvukao se strah među stanare koji su shvatili da ih "blindirana" vrata i moderne brave ne štite od veštih prstiju lopova, tako da apsolutne zaštite nema…

Ovih četvoro uhapšenih, za koje u policiji kažu da su "profesionalci", privedeni su nadležnom tužilaštvu uz krivičnu prijavu.

SKUPOCENE BRAVE

"HA" brave se inače smatraju sigurnijim, a inače koštaju oko 200 evra. Bravari smatraju da lopovi odustanu kada naiđu na takva vrata sa šipkama u položaju latiničnog slova "ha". Takva vrata često vrede i više od hiljadu evra.

Novosti.rs
Foto: Arhiva Happy TV

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter