Izvor: KURIR.RS
18.09.2023 u 19:23
0

SUĐENJE BELIVUKOVOM KLANU: Belivuk i Miljković pravili cirkus, dolazila i Hitna pomoć, svedok kog su mučili i silovali dao iskaz

U Specijalnom sudu u Beogradu nastavlja se suđenje Veljku Belivuku, Marku Miljkoviću i ostalim optuženima za sedam ubistava, otmice, silovanje, trgovinu drogom i oružjem.

Optuženi koji se brane sa slobode, kao i oni koji su u pritvoru uvedeni su u boks za optužene najveće sudnice u zgradi u Ustaničkoj ulici.

18.30 – Suđenje je za danas završeno

17.26 – Svedok, koji je mučen i silovan, biće ispitan bez prisustva javnosti

Sudija je saopštila i da će svedok oštećeni I. S. biti ispitan, ali bez prisustva javnosti zbog zaštite privatnosti učesnika u postupku. Podsetimo, ovaj oštećeni je prema navodima optužnice brutalno mučen i silovan u prostorijama na stadionu Partizana, koje su koristili pripadnici kriminalne grupe.

U iskazu koji je dao u tužilaštvu naveo je da je došao u Beograd kao turista i da su ga pripadnici kriminalne grupe uvukli u prostorije kada je došao da napravi selfi ispred stadiona. Rekao je da su se tri dana iživljavali nad njim, da misli da su mu sipali nešto u vodu. Do detalja je ispričao i kako su ga vezivali tukli ga držaljom od sekire, a potom ga seksualno zlostavljali. Naveo je da su ga optuživali da je „cinkara“ i da je došao da špijunira Belivuka i Miljkovića. Pustili su ga, kako je naveo, tek posle tri dana, ali su mu zapretili da nikome ne sme da govori šta je doživeo, niti da se vraća u Beograd u narednih godinu dana.

17.21 – Hitna otišla, Sudsko veće se vratilo

Sudsko veće vratilo se u sudnicu, pošto su lekari Hitne pomoći završili pregled optuženih.

– Sudu je dostavljen izveštaj i iz lekarskog izveštaja proizilazi da su pregledani Nebojša Janković, Nemanja Lakićević, Aleksandar Vučinić. Po izveštaju zatvorskog lekara pregledani su Belivuk, MIljković i Vlade Draganić i svi su sposobni da prisustvuju glavnom pretresu – saopštila je sudija šta su zaključili lekari posle pregleda.

16.13 – Hitna pomoć u Specijalnom sudu

Nakon što su se Belivuk i Miljković žalili na zdravstveno stanje, u Specijalni sud je stigla i Hitna pomoć.

15.50 – Miljković i Belivuk traže doktora, sudija odredila novu pauzu

Optuženi Miljković je sledeći za govornicom.

– Ja bih želeo da me pregleda doktor, zbog ovakvog postupanja suda, ne osećam se dobro. Zuji mi u ušima – rekao je Miljković ali mu je sudija rekla da se vrati na mesto.

– Dobro, ja sam se obratio sudu da mi nije dobro, nisam kriv ako padnem ovde – dodao je Miljković pre nego što je vraćen u boks za optužene.

Tužilac je potom rekao da se ne protivi predlogu da Miljkovića pregledaju lekari, ako se ne oseća dobro, ali da se protivi da se suđenje odloži.

Sudija: Miljkoviću, rekli ste da vam nije dobro. Vidim vam osmeh na licu.

Miljković: Ima još kandidata kojima nije dobro

Sudija: Znači, da pozovemo odmah Hitnu pomoć. Zovite službu Hitne pomoći. Neka se javi kome još nije dobro. Izađite, recite šta vam fali kome nije dobro.

Marko Budimir: Zuji mi u ušima, boli me glava. Ako možete da zovete hitnu.

Sudija: Protiv vas je postupak razdvojen, možete da idete, pregledaće vas lekari.

15.45- Optuženi otkazuju punomoćja advokatima

– Pridružujem se predlogu branilaca za izuzeće vas, predsednika suda. Ja kažem da je tužilaštvo izvršilo krivično delo zloupotreba službenog položaja kada je odustalo od krivičnog gonjenja Nikole Spasojevića. Vi dozvoljavate da vam tužilac ovde vodi postupak – rekao je Miljković posle čega je vraćen u boks za optužene.

Tužilac je potom zatražio da se i predlog za izuzeće sudskog veća i predsednika Višeg i Apelacionog suda odbije.

Sudija Vinka Beraha saopštila je prisutnima da veće odbacuje zahtev za izuzeće.

– Ovo je očigledno usmereno na odugovlačenje postupka – saopštila je sudija Vinka Beraha.

Optuženi Marko Andrić je potom otkazao punomoćje svojim advokatima navodeći da „to nije zato što su loši pravnici, nego zato što je to vid borbe“. Punomoćje je advokatima otkazao i optuženi Miloš Budimir.

Pošto je sudsko veće i protiv njih razdvojilo postupak, javili su se i drugi optuženi.

– Hajmo, ako ste svi naumili da otkažete punomoćje, javite se – rekla je sudija, posle čega je za govornicu izašao optuženi Dejan Tešić i otkazao punomoćja svojim advokatima.

Inače, zbog težine krivičnih dela koja su im stavljena na teret u ovom postupku, obavezno je da optuženi imaju branioce.

15.35 – Odbačen predlog Marka Miljkovića za izuzeće tužilaca

Sudsko veće vratilo se u sudnicu i saopštilo da je odbacilo predlog Marka Miljkovića za izuzeće tužilaca iz predmeta, Saše Ivanića, Zorana Babića, kao i tužioca Mladena Nenadića i Zagorke Dolovac.

– U odnosu na Aleksu Šejića i Aleksu Stošića razdvaja se krivični postupak – saopštila je sudija Vinka Beraha, odlučna da se nastavi sa suđenjem.

14.59 – Pauza

14.40 – Za reč se javio optuženi Veljko Belivuk

„UBIĆU TE KAO ZECA“: Trudnica iz okoline Beograda ispričala jezive detalje nasilja koje je preživela

– Nije baš vezano za ovo, ali 29. avgusta smo videli da je advokat rekao da smo saglasni da se čita iskaz Katarine Stanković. Mi ipak tražimo da se sasluša, po nama je to vrlo bitno. Mi jesmo saglasni da se pročita i jesmo klimali glavom, ali ističem zahtev da se sasluša – rekao je Belivuk.

Inače, Katarina Stanković je bila nevenčana supruga pokojnog Gorana Mihajlovića koja je sudu dostavila pismo da ne želi da svedoči.

Sudija je konstatovala da je u sudnici i I. S. jedina žrtva Belivukovog klana koja je preživela torturu po optužnici.

Podsetimo, reč je o navijaču koji je kako se navodi u optužnici bio otet i mučen u prostorijama na sadionu Partizana koje su koristili optuženi.

Ponovo se za reč javio Belivuk.

– Vezano za nastavak postupka, ja sam već izneo nekoliko zahteva. Čak i u podnesku koji sam poslao predsedniku suda, odgovorio mi je teoretski, bez navođenja šta će preduzeti, a pisao sam o nezakonitom postupanju veća.

Sudija: Recite konkretno šta želite

Belivuk: Do dan danas nama niko nije odgovorio na zahtev, ja sam rekao da će jedan po jedan otkazivati punomoćje. Želim da obavestim i vas i predsednika suda, mi nemamo ideju da se sudimo godinama pa da ide na Apelaciju.

Sudija: Šta je vaš predlog?

Belivuk: Da se postupak lepo vrati na početak da izbacimo sve nezakonitosti, da zakonito radimo i da sve teče neometano.

Miljković se javlja za reč, ali sudija kaže da ne može da izađe i da priča isto.

Belivuk: Neće da priča isto. Evo ko god hoće neka se javi da otkaže punomoćje.

Pošto je Belivuk pozvao optužene koji žele da otkažu punomoćja advokatima, kako suđenje ne bi moglo da se drži, prvi se javio optuženi Dragan Mitrović i otkazao punomoćje advokatu.

Sledeći koji je učino isto je optuženi Senad Rešović.

Sudija: Da li želi još neko? Ne

Tužilac je predložio da se protiv njih kao i Nemanje Đurića razdvoji postupak, pošto su otkazali punomoćja advokatima što je sudija i učinila i najavila da se suđenje nastavlja.

Za reč se onda javio optuženi Aleksa Šejić i naknadno otkazao i on punomoćje advokatu Draganu Maloviću.

Optuženi Aleksa Stošić je učinio isto.

Tužilac je predložio da se i protiv njih razdvoji postupak, ali su advokati Nikola Jerković i Jakša Peković zatražili da se, pošto su Stošić i Šejić otkazali punomoćja a direktno su vezani za svedočenje I. S. suđenje odloži.

Za reč se potom javio Marko Miljković.

– Ja podnosim zahtev za izuzeće postupajućih tužilaca, pošto ne rade zakonito a o čemu sam obavestio i njihovog pretpostavljenog. Svedocima saradnicima veruju na reč. Tražim i izuzeće Mladena Nenadića i Zagorke Dolovac – rekao je Miljković.

Tužilac je predložio sudu da Miljkovićev predlog odbaci, jer je već bio iznošen a tužilačka organizacija ga je odbila.

Optuženi Miloš Budimir je potom izašao za govorinicu i pridružio se svemu što su rekli Belivuk i MIljković.

14.35 – Prozivka optuženih

Sudija je ušla u sudnicu i počela prozivku optuženih, kako bi utvrdila da li su svi prisutni u sudnici, i kako bi suđenje moglo da se održi.

Za govornicu je izašao optuženi Nemanja Đurić, koji je ponovo otkazao punomoćje advokatu Nikoli Jerkoviću i tražio da ga zastupa advokatica koja ga zastupa po službenoj dužnosti Milica Lovrić.

Inače, danas je veća gužva i u publici pošto je došlo desetak muškaraca koji su došli da prate suđenje.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter