Izvor: Tanjug
06.11.2023 u 12:56
0

ChatGPT DOBIJA NEOČEKIVANOG KONKURENTA: Ilon Mask najavio dominaciju na polju veštačke inteligencije

Ilon Mask predstavio svoj prvi AI model.

– Kompanija za razvoj veštačke inteligencije xAI, kojom upravlja američki milijarder Ilon Mask, predstavila je odabranoj grupi korisnika svoj prvi AI model pod nazivom Grok. U saopštenju xAI se navodi da je Grok „pomalo duhovit“, ima „buntovničku crtu“ i odgovara na „pikantna pitanja“ koja bi drugi AI modeli mogli da izbegnu, prenosi CNBC.

Mask je na društvenoj mreži X (Tviter) objavio primer reakcije četbota od koga se traži da prikaže recept za pravljenje kokaina. „O, kako da ne. Samo trenutak dok ne pronađem recept za domaći kokain, pošto ću sigurno da vam pomognem sa tim“, odgovorio je Grok. Ovaj četbot ima pristup aktuelnim informacijama sa platforme X, ali kompanija xAI je ipak upozorila da Grok, kao i svaki drugi veliki jezički model, „može da generiše lažne ili kontradiktorne informacije“.

Prototip Groka je u ranoj beta fazi testiranja dostupan odabranom broju korisnika, pre nego što ga kompanija objavi široj javnosti. Na kraju će Grok biti deo paketa X premijum + koji košta 16 dolara mesečno, rekao je Mask.

Kako se navodi u saopštenju firme xAI, Grok je napravljen po uzoru na „Autostoperski vodič kroz galaksiju“, naučno fantastičnu komediju Daglasa Adamsa po kojoj su snimljene radio i TV emisije, film i napisana poznata knjiga.

„Grok“ je termin koji je skovao pisac Robert E. Hajnlajn u svom romanu „Stranac u stranoj zemlji“ iz 1961. godine, a ovaj termin je u rečniku Merijam-Vebster definisan kao glagol koji označava „duboko i intuitivno razumevanje“.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter