Izvor: happyBSC
13.01.2021 u 12:28
0

GALAKSIJA UMIRE Neverovatno otkriće naučnika

Astronomi i naučnici iz Evropske južne opservatorije otkrili su kako jedna od udaljenih galaksija u svemiru počinje da se gasi, što može biti značajno otkriće u razumevanju svemira i samog života galaksija.

NAJVAŽNIJE DANAS

MINISTAR PROSVETE RUŽIĆ OTKRIVA: Biće male mature!

VAKCINA ZA DECU: Da li će najmlađi primiti cepivo protiv Kovida i koja će biti najbolja za njih?

DOKTOR SRĐA JANKOVIĆ REŠAVA DILEMU O VAKCINI: NIJE SIGURNO DA SVA ANTITELA ŠTITE

DOKTOR PETROVIĆ OBJAŠNJAVA ŠTA AKO IMATE VIŠAK ANTITELA: Saznajte da li morate da se vakcinišete

Kako su naveli iz Evropske južne opservatorije, galaksije umiru kada prestanu da se formiraju zvezde. Galaksija koju su otkrili gubila je neverovatnom brzinom svoju snagu i „gorivo“ uz pomoć kojeg proizvodi zvezde. Iz ESO-a veruju kako je gašenje galaksije prouzrokovano sudarom s drugom. Prema navodima ESO-a, nova galaksija koja se formirala sudarom poznata je pod imenom ID2299.

– Ovo je prvi put da smo u dalekom svemiru primetili tipičnu masivnu galaksiju koja stvara zvezde i koja će umreti zbog masovnog izbacivanja gasova – kaže Anagracia Puglisi, vodeća istraživač nove studije s Univerziteta Durham.

A galaxy caught dying? ALMA Observatory sees distant colliding galaxy losing the ability to form stars. Galaxies die…

Posted by ESO Astronomy on Понедељак, 11. јануар 2021.

Izbacivanje gasa događa se velikom brzinom, a budući da i galaksija vrlo brzo stvara zvezde, stotine puta brže od našeg Mlečnog puta, preostali gas će se brzo potrošiti.

– Bila sam oduševljena otkrićem tako izuzetne galaksije. Takođe, bila sam uverena da postoje određeni procesi koji mogu da nas nauče kako funkcionišu udaljene galaksije i kako zapravo teče njihova evolucija – rekla je Puglisi.

SAZNAJTE I OVO

USKORO! „IZA BRAVE“ ŽARI I PRE PRVE EMISIJE! Usijale se društvene mreže, mnogobrojni komentari za ekskluzivni serijal Happy TV! (VIDEO)

ODLOŽENO SUĐENJE PLAĆENIM UBICAMA: Sudija bolestan, Čaba Der u Mađarskoj, a evo kada je zakazan novi termin

S obzirom na to da je galaksija koju su istraživači otkrili uz pomoć ALMA sistema udaljena 9 milijardi svetlosnih godina, astronomi su zapravo zabeležili događaj koji se, kako navode, dogodio u mladoj fazi svemira, kada je on bio star „samo“ 4,5 milijardi godina.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter