Izvor:
16.10.2017 u 18:41
0

KATASTROFALNO: Na Antarktiku umrlo 40.000 pingvina od gladi!

Čitava kolonija od 40.000 pingvina na Antarktiku umrla je ove godine od gladi u katastrofalnom događaju koji se ponovio već drugi put u samo četiri godine.

Od cele kolonije Adelijskih pingvina francuski naučnici su pronašli samo dva živa mladunca na početku ove godine. Ovakve katastrofe nisu zabeležene u više od proteklih 50 godina, a pronađene su hiljade mrtvih mladunaca i neizlegnutih jaja.

Kolonija je doživela sličnu sudbinu pre četiri godine, kada nijedno mladunče nije preživelo. Naime, zbog neobično velike količine leda u regiji nazvanoj Adelijska zemlja, pingvini su bili prisiljeni preći dodatnih 100 kilometara u potrazi za hranom, što je uzrokovalo i ovogodišnju katastrofu.

Antarktik u celini ima rekordno nizak nivo letnog morskog leda, ali područje na kojem je živela kolonija predstavlja izuzetak.

-Količina morskog leda za sada se povećava i time gura područje izvora hrane sve dalje od kolonije, rekao je vođa francuskog Nacionalnog centra za naučna istraživanja, Jan Ropert-Kuder.

Pozvao je na hitno proglašenje zaštićenog morskog područja te upozorio na pretnje ljudskog delovanja kao što su ribarstvo i turizam. O ovoj katastrofi će sledeće sedmice raspravljati 24 države Evropske unije te razmotriti proglašenje zaštićene zone oko Antarktika.

Izvor: Nezavisne.com
Foto: YouTube Printscreen/imarurouni

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter