Izvor: ALO.RS
20.10.2023 u 19:41
0

NAUČNICI OŽIVLJAVAJU LEŠEVE PAUKA! Razlog je veoma bizaran

Taj pauk kojeg ste zgnječili mogao se iskoristiti za nauku!

Barem tako misle Fej Jap i Danijel Preston. Jap je student doktorskih studija mašinstva u Prestonovoj laboratoriji na Univerzitetu Rajs, gde je koautor rada o reanimiranju leševa pauka da bi se napravile hvataljke, ili male mašine koje se koriste za podizanje i spuštanje osetljivih predmeta. Jap i Preston su ovu upotrebu biotičkih materijala za robotske delove nazvali „nekrobotikom“ – i misle da bi ova tehnika jednog dana mogla postati jeftin, zeleni dodatak na terenu.

Sve je počelo kada je Jap jednog dana primetio mrtve pauke savijene u uglovima laboratorije. Zašto su umrli na leđima sa podvijenim nogama?

Pitanje ju je dovelo niz klasičnu spiralu naučne radoznalosti.

„Napravili smo zaista brzu pretragu na mreži i otkrili smo da pauci nemaju antagonističke parove mišića“, rekla je ona. „Umesto toga, oni se oslanjaju na mišiće fleksora da savijaju svoje noge prema unutra prema telu i hidraulički pritisak da ispruže noge prema spolja.“

Pošto se Prestonova laboratorija fokusira na meku robotiku, oni su videli biologiju pauka kao inspiraciju za pneumatsku hvataljku ili uređaj nalik kandži. Ali umesto klasične metalne kandže, koristili su nešto mnogo sablasnije: leš pauka.

Kada pauci uginu, njihovi mišići se naprežu.

„Dakle, kada je pauk živ, on može aktivno da kontroliše zaliske u svakoj nozi, tako da može da ima ovaj pokret hodanja. Ali kada umre, gubi kontrolu nad ovim zaliscima“, objašnjava Jap.

Jap se pitala da li bi mogla da ponovo uspostavi kontrolu nad nogama pauka koristeći komprimovani vazduh.

Ubrizgani vazduh stvara pritisak na hemolimfu mrtvog pauka (grubi analog krvi) koja se još nije osušila u lešu. Hemolimfa dodaje pritisak na zglobove, stvarajući pokret hvatanja nalik kandži.

OVO JE DO SADA BILO NEPOZNATO: Na obalu Kalifornije isplivalo zastrašujuće crno ljigavo stvorenje iz morskih dubina

I Jap kaže da je eksperiment uspeo!

„Nekroboti“, kako ih zovu Jap i Preston, mogli su da pokupe krhke materijale poput žica, pa čak i drugih paukova koji su do 130% masivniji od reanimiranih paukovih hvatača.

Preston kaže da je ovo prvi put da je puna životinja korišćena kao robot.

„Videli smo kako istraživači koriste, na primer, perje ptica za aplikacije robota“, kaže on. „Osim toga, nismo svesni ljudi koji koriste biotičke materijale.“

Ali pored novosti, Jap i Preston kažu da su pauci u izobilju, pogodni za istraživače.

„Pauci, u ovom slučaju, služe kao zaista dobar izvorni materijal jer priroda radi sav posao za nas“, kaže Preston. „Ne moramo da pravimo ovaj pneumatski pokretan hvatač od nule. Mi samo koristimo prirodu u ovom smislu da uberemo pauka i koristimo ga za hvatač.“

Leševi paukova su takođe biorazgradivi, što Preston tvrdi da ih čini boljim za životnu sredinu od drugih delova robota – što često rezultira e-otpadom.

Jap i Preston već vide druge istraživače – i neistraživače – kako isprobavaju tehniku.

„Neko se javio iz Australije i rekao: „Uradili smo ovo zajedno!“ Bio je to duo oca i sina. I rekli su, znate, uradili smo ovo u našem dvorištu i zapravo je uspelo iz prvog pokušaja“, kaže Preston. „Dakle, nisu samo naučnici, izgleda.“

Možda sledeći put kada vidite pauka sklupčanog u uglu, razmislite o kanalisanju te panike u nauku.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter