Izvor:
27.12.2017 u 16:11
0

NJIH USKORO NEĆEMO MOĆI DA OBILAZIMO: Gradovi koji prete da budu druga Venecija!

Iako je lepo biti turista i posećivati strane gradove, pojedina mesta poput Venecije odavno su postala prenaseljena. Pogledajte kojim gradovima još preti ista situacija.

Problem "viška“ turista, koji je poslednjih godina najviše pogodio Barselonu i Veneciju, u sledećim godinama mogli bi da osete i drugi gradovi, a potencijalno najugorženijim smatraju se Lisabon, Prag i Marakeš.

U pitanju su podaci Svetskog saveta za turizam i putovanja (WTTC), koji je savetovao ugroženima promenu turističke politike kako ne bi došlo do "turizmofobije", koja se ove godine pokazala u već spomenutoj Veneciji i Barseloni.

WTTC je poručio da preveliki broj dolazaka može da prouzrokuje nastanak mnogih problema, a jedan od njih je selidba domaćeg stanovništva. To se najbolje vidi na primeru Venecije, čiji se broj stanovnika u poslednjih 30 godina prepolovio. Takođe, mnogim mestima teško je uopšte pristupiti, pa je skoro nemoguće na pravi način uživati u Mona Lizi ili Sikstinskoj kapeli.

S druge strane, pojedini turisti ne znaju kako da se ponašaju, pa je tako spomenik kmerske kulture Angkor Vat procvatom turizma doživeo i "povrede", s obzirom na to da su određeni turisti smatrali dobrom idejom ispisivanje grafita po njemu.

Kako bi se stvari bar donekle promenile, WTTC poručuje da bi trebalo ograničiti ulazak na pojedina istorijski važna mesta (pećina Lasko, Uluru), ali i reklamirati ona manje poznata, a i te kako vredna.

Turizam je u punom zamahu, putovanja su sve češća, tako da, ukoliko se u budućnosti nešto ne promeni, pojedina mesta i gradove biće skoro nemoguće obilaziti i doživeti ih u punom sjaju.

B92.net
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter