Izvor: HAPPBSC
21.03.2024 u 19:50
0

ON JE MASKOVO NOVO ČUDO: Neuralink objavio snimak prvog čoveka kom je ugrađen njihov moždani implant

Kompanija Neuralink objavila je prvi snimak pacijenta kojem je ranije ove godine urađen moždani implant, kao deo prvog kliničkog ispitivanja kompanije.

Кompanija Ilona Maska je uživo emitovala demo na X-u sa 29-godišnjim čovekom po imenu Nolan Arbo, koji je rekao da je paralizovan od vrata nadole nakon nesreće prilikom ronjenja pre osam godina.

VAŠA BEZBEDNOST JE UGROŽENA: Hakeri mogu da iskoriste zvuk kucanja na tastaturi za krađu lozinki

U videu, Arbo objašnjava da je nakon što je primio implantat – rekao je da je operacija bila „super laka“ – morao da nauči kako da razlikuje „zamišljeni pokret od pokušaja pokreta“ kako bi naučio da kontroliše kursor na ekranu.

„Mnogo smo vremena proveli u pokušajima da se pomerim. Pokušao bih da pomerim, recimo, desnu ruku levo, desno napred, nazad. I odatle, mislim da mi je postalo intuitivno da počnem da zamišljam kako se kursor kreće“, naveo je on.

U klipu, u kome je takođe prikazan Neuralink inženjer, Arbo demonstrira mozak-kompjuter interfejs (BCI) pomeranjem kursora po ekranu laptopa i pauziranjem plejera na ekranu.

Rekao je da mu je implantat omogućio da igra šah i igricu „Civilization VI“. Napomenuo je da je ranije koristio i druge pomoćne uređaje poput štapića za usta, ali da je Neuralink implant omogućio duže sesije igranja.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter