Izvor: TELEGRAF
24.09.2023 u 08:58
0

KOJE SU BOJE RIMLJANKE NAJVIŠE VOLELE? Arheolozi našli šminku staru 2.000 godina! (FOTO)

U nekadašnjem Ezaniju iskopana je prodavnica sa kozmetikom, nakitom i parfemima.

Šminka u 10 različitih boja, sredstva za održavanje kose i nakit otkriveni su tokom arheoloških iskopavanja u antičkom rimskom gradu Ajzanoju (ili Ezaniju, kako su ga zvali Rimljani) u Turskoj, javio je Arkeonews.

Ovaj rimski grad, koji se smatra jednim od najbitnijih u Maloj Aziji, ponovo su otkrili evropski putnici 1824. Naučna iskopavanja započeta su 1926. godine pod kontrolom Nemačkog arheološkog instituta i Univerziteta Dumlupinar.

Do sada su tu iskopani Zevsov hram, kompleks sa teatrom i arenom i zatvorenom pijacom. Kozmetika i nakit otkriveni su tokom iskopavanja 2.000 godina stare prodavnice na antičkoj tržnici.

Pogledajte zabranjeni intervju Milunke Savić: Objavljen je tek 22 godine nakon njene smrti!

– Otkrili smo prodavnicu u kojoj su se nudili parfem, nakit i proizvodi za šminkanje. Posebno je zanimljivo što smo pronašli senku za oči i rumenilo u školjkama, a znamo da su Rimljani u školjkama čuvali takve predmete. Najveće iznenađenje su pigmenti u kozmetici. Naravno, nisu sačuvani u savršenom stanju, neki od njih imaju samo milimetar ili dva. Takođe smo pronašli komad koji je potpuno sačuvan – rekao je za Agenciju Anadolija prof. Gokan Đoškun, šef Odeljenja za arheologiju Univerziteta Dumlupinar.

Kako kaže, dominantne boje bile su crvena i ružičasta.

– Ono što nam govori otkriće ove prodavnice je da su ljudi slični u raznim vremenima i da su žene uvek žene. Čak i u antička vremena su koristile šminku, nosile ogrlice i stilizovale kosu da izgledaju što lepše – rekao je Đoškun.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter