Izvor: bsc happy portal
26.03.2024 u 13:38
0

NAŠA HEROINA, ponosni smo na nju, ALI OVO NISMO ZNALI: Njeno veličanstvo Milunka Savić

Šta bi svaki Srbin trebalo da zna o Milunki Savić?

Milunki Savić, srpskoj heroini balkanskih ratova i Prvog svetskog rata, ispredane su legende i priče. Ipak, neki detalji iz njene biografije dugo su bili pogrešno interpretirani.

Pravi Milunkin identitet, koja se u srpsku vojsku prijavila kao dobrovoljac odevena kao muškarac i tvrdeći da je Milun Savić, otkriven je u Prvom, a ne u Drugom balkanskom ratu

Ranjena je četiri puta, a ne devet.

OTKRIVEN TAJNI RAZGOVOR MILUNKE SAVIĆ I KRALJA ALEKSANDRA: Komunisti su izmenili BITNU činjenicu

Kada je reč o koti 1212, čije je osvajanje dovelo do oslobođenja Bitolja 19. novembra 1916. godine, u ovoj bici je učestvovala Flora Sands, Engleskinja, Milunkina ratna drugarica, a Milunka nije bila učesnik.

Naša Jov­anka Orleanka je za zasluge u ratu dobila „samo” jedan zlatni orden – Karađorđevu zvezdu sa mačevima – vojničkog reda, a ne dva kako se godinama pisalo. Dok je Milunka ležala sa Florom Sands u bolnici, dolazi u njihovu sobu prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević i uručuje Flori zlatni orden Karađorđeve zvezde sa mačevima. Taj isti orden Milunka dobija tek na Jovandan 1917. godine.

Pričalo se i da je jedan oficir Vermahta, čuvši da u Beogradu živi slavna Milunka, poželeo i da je lično upozna 1942. godine. Poručio je generalu Milanu Nediću da je dovedu. Milunka je odbila poziv rekavši policijskom službeniku: „Poručite Nediću: nikud ja ne idem! Ja nisam mečka, pa da me on pokazuje kao da sam na vašaru.“ Posle te njene izjave, Nedić je, navodno, naredio da je zatvore u logor na Banjici. Ovo ne odgovara istini, a o tome svedoči, između ostalih dokumenata, i spisak zatočenika logora na Banjici, svima dostupan u Muzeju banjičkih žrtava.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter