Izvor: BSC Happy
19.12.2023 u 10:43
1

ČUVENI VOZ ORIJENT EKSPRES KASNIO JE SAMO JEDNOM: Čekao je SRPSKU HEROINU, evo o kome je reč i kako je to izgledalo (FOTO/VIDEO)

Čuveni voz Orijent ekspres je kasnio samo jednom. Desilo se to na beogradskoj železničkoj stanici 1928. godine.

Francuskoj je u to vreme obeležavana deseta godišnjica savezničke pobede u Prvom svetskom ratu. Za tu priliku poslat je voz za Beograd kako bi prevezo srpske zvaničnike pozvane da učestvuju u proslavi. Ukrcavali su se generali, političari, bivši vojnici.

Francuski ambasador, koji je prisustvovao ispraćaju, slučajno je na peronu video Milunku Savić. Stajala je pored voza i ispraćala pogledom svoje ratne drugove. Začuđen, upitao je zašto i ona ne ide na ovo putovanje.

„Ja za to nemam novca“, skromno je odgovorila Milunka.

Njegova ekselencija kao i okupljeni građani to nisu mogli da dozvole. Ispred njih je stojala velika Milunka Savić. Žena sa najviše ordena u istoriji ratovanja. Heroina Balkanskih i Prvog svetskog rata, narednik u Drugom puku srpske vojske „Knjaz Mihailo“. Ranjavana u borbama devet puta. Ti isti Francuzi su je zbog neizmerne hrabrosti prozvali „srpska Jovanka Orleanka“ i dodelili čak dva ordena Legije časti.

Nije bilo prostora za oklevanje. Prisutni su brzo prikupili novac. Ambasada Francuske je obezbedila potrebnu dokumentaciju. Orijent ekspres je stajao mirno. Svi putnici, glavešine i generali su sedeli u vozu i čekali. Niko se nije bunio. Znali su da bez Milunke putovanje nije pravo. Da bez nje i ne mogu da krenu.

Mnogo vozova je od tada prtutnjalo Beogradom. Orijent ekspres juri svetom.

Jednom je čekao, samo jednom i to srpsku heroinu, Milunku Savić.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “ČUVENI VOZ ORIJENT EKSPRES KASNIO JE SAMO JEDNOM: Čekao je SRPSKU HEROINU, evo o kome je reč i kako je to izgledalo (FOTO/VIDEO)”

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter