Izvor: nauka.telegraf.rs
18.01.2024 u 22:42
0

NAUKA NEMA DILEMU: Muškarci ili žene, ko je bolji u navigaciji? Možda vas iznenadi odgovor…

Muškarci su prirodno bolji u navigaciji nego žene, zar ne? To je preovlađujuća pretpostavka koja duboko prožima zapadno mišljenje. Međutim, možda nije potpuno tačna, piše IFL Science.

Prema novoj i sveobuhvatnoj studiji, postoji dobar razlog da se sumnja da je bilo koja primetna razlika između muškaraca i žena u sposobnosti za pronalaženje puta posledica prirodne selekcije. Ukratko rečeno, ako postoje razlike, one nemaju nikakve veze s tim da su muškarci evoluirali da budu veštiji. Postojeće istraživanje se usredsredilo na prostornu kogniciju, gde su stotine studija, i nekoliko metaanaliza, došle do rezultata koji se mogu sumirati ovako: muškarci nadmašuju žene na statistički značajan način u brojnim prostornim zadacima i u različitom stepenu. Ta ideja je prilično popularna, kažu autori studije. „Tendencija da se polne razlike objasne kao proizvodi prirodne selekcije naročito je uobičajena u evolucionoj psihologiji, gde postoji dugotrajna preokupacija kognitivnim polnim razlikama“.

NI MRTAV NIJE IMAO MIRA: Ovo je najnesrećniji srpski vladar

Standardno objašnjenje, poznato kao hipoteza o polno specifičnoj adaptaciji, objašnjava ovo poređenjem sa drugim vrstama, naročito onima gde se mužjaci kreću po većim oblastima životne sredine. U takvim slučajevima, pretpostavlja se da mužjaci prolaze kroz veću selekciju u pogledu veština pronalaženja puta nego ženke.

Radi testiranja ove hipoteze, američki istraživači iz različitih organizacija ispitali su razlike u pronalaženju puta kod 21 vrste, uključujući ljude, i uporedili opsege njihovog kretanja u životnoj sredini.

Neke od životinja koje su proučavali bile su azijska patuljasta vidra, blistava otrovna žaba, kalifornijski miš, šimpanza, pacov, konj, džinovska panda i razne vrste voluharica.

Rezultati su pokazali vrlo malo dokaza o korelaciji polnih razlika u opsegu kretanja sa veštinom navigacije.

Polne razlike u ponašanju ili učinku mogu biti posledica bioloških ili kulturnih faktora, od kojih nijedan ne proizilazi nužno iz evolucije u svim instancama. Na primer, plasticitet mozga znači da je naročito dobar u restrukturiranju, što je često zanemaren faktor.

Evolucioni psiholozi smatraju neku odliku urođenom ako je kulturno univerzalna, ali to ne važi za prostorne veštine.

„Nedavni dokazi u naturalnim populacijama snažno sugerišu da polna razlika u prostornoj navigaciji kod ljudi nije kulturno univerzalna“, kažu autori. „Ona nestaje u kulturama gde muškarci i žene imaju slične opsege kretanja“.

„Smatramo da buduća istraživanja o ljudskim polnim razlikama u pogledu navigacije treba da se fokusiraju na ulogu civilizacije i kulture, a ne na evolucione genetske faktore.“

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter