Izvor: bbc
06.09.2023 u 12:44
0

Novi iPhone, novi punjač: Apple se povinuje pravilima EU

Apple-ov najnoviji iPhone će skoro sigurno imati USB-C punjač kada bude predstavljen 12. septembra. Telefoni kompanije trenutno koriste svoj vlasnički Lightning adapter, za razliku od rivala, uključujući i Samsung.

Zakon Evropske unije zahteva od proizvođača telefona da usvoje zajedničku vezu za punjenje do decembra 2024. kako bi uštedeli novac potrošačima i smanjili otpad.

Većina novih Apple proizvoda, kao što su najnoviji iPad-i, već koriste USB-C, ali kompanija se protivila pravilu EU. Kada je predstavljen u septembru 2021., predstavnik Apple-a je rekao za BBC Njuz

pixabay

.

 

„Strogi propisi koji nalažu samo jednu vrstu konektora guše inovacije, a ne podstiču ih, što će zauzvrat naštetiti potrošačima u Evropi i širom sveta.

Lightning na USB-C adapteri su već dostupni od drugih brendova elektronike, uključujući Amazon, a svi iPhone uređaji od iPhone 8 koji je lansiran 2017. podržavaju bežično punjenje.

Kako trenutni iPhone 14 sada izgleda kao poslednji Apple uređaj koji ga isključivo koristi, ovo bi moglo označiti početak kraja Lightning kabla – koji se prodaje u Apple prodavnici za 19 funti.

Nejasno je da li će ovo biti globalna promena proizvoda, iako je manje verovatno da će tehnološki gigant napraviti drugačiju verziju telefona samo za evropsko tržište.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter