Izvor: Happy BSC/Informer.rs
03.11.2023 u 12:52
0

TAJNA SOBA: Muzej u Firenci otvara skriveni prolaz gde se krio Mikelanđelo

Bivši podrum za ugalj u kome se, kako se veruje, krio veliki renesansni umetnik Mikelanđelo da bi umakao gnevnom papi Klementu VII, za javnost biće otvoren 15. novembra, objavio je Muzej Medičijevih kapela u Firenci.

Mikelanđelova „tajna soba“ smeštena je unutar muzeja, a zidove krase ugljenom iscrtane skice ljudskih figura koje se pripisuju ovom renesansnom umetniku.

Mikelanđelo je navodno tu pronašao utočište 1530. godine skrivajući se u tajnoj sobi od osvete Medičija nakon što su se vratili iz egzila, s obzirom na to da ih je on izdao i podržao pobunu kojom su srušeni. Mala prostorija, duga deset, široka tri i visoka dva i po metra neko vreme je korišćena za skladištenje uglja. Smeštena je ispod Nove sakristije, kompleksa monumentalne bazilike San Lorenca u Firenci.

Youtube/Printscreen

 

Otkrivena je za vreme obnove Muzeja 1975. godine. Grube skice koje je svestrani umetnik izrađivao u njoj otkrivene su tek pošto su sa zidova skinuta dva sloja žbuke. Grube skice obrisa ljudskih figura i lica, pokazuju na koji je način umetnik zamislio ljudski oblik i kako je vežbao crtanje tela, ne bi li kasnije tehniku primenio na svojim velelepnim radovima.

Paolo dal Pogeto, tadašnji direktor Muzeja Medičijevih kapela, mnoge crteže pronađene na zidovima pripisao je Mikelanđelu iako su drugi u međuvremenu to osporili. I Dal Pogeto je verovao da se umetnik sklonio u tajnu sobu pošto se ogrešio o papu Klementa VII.

Među brojnim je crtežima i jedan koji bi mogao da bude autoportret. Prikazuje pognut lik koji beleži teške mesece provedene u prostoriji s jednim prozorom, u koju se ulazi kroz tajni ulaz.

Široj javnosti do sada nije bilo dozvoljeno da uđe u Mikelanđelovu „tajnu sobu“. U poslednjih nekoliko decenija samo su stručnjaci za umetnost i retki srećnici imali pristup malenoj ćeliji kako bi stvorili sliku i otkrili tajnu Mikelanđelove sobe u kojoj se veliki majstor krio dva meseca, piše Punkufer.

U OVOJ PIVNICI MOŽETE PITI PIVO IZ DVE RAZLIČITE DRŽAVE: Naručite piće u Holandiji, a konobar vam ga donese iz Belgije

Muzej sada planira da eksperimentalno isproba javni pristup kako bi se videlo da li će to uticati na stanje crteža. Rezultati će se proceniti posle šest meseci kako bi se utvrdilo treba li i dalje dopuštati ulazak posetilaca. Soba će biti dostupna uz rezervaciju za najviše četiri osobe po vođenoj grupi, do ograničenja od 100 osoba nedeljno. Posetioci mogu unutra da provedu najviše 15 minuta. Fotografisanje blicom neće biti dozvoljeno. Ulaznice će koštati 20 evra po osobi, plus deset evra, koliko se naplaćuje ulaz u glavni muzej.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter