Izvor: Tanjug.rs
24.04.2023 u 17:25
0

NAVIJAČI PRIREDILI SPEKTAKL: Radnički iz Niša obeležava 100 godina postojanja!

Fudbalski klub Radnički Niš obeležava 100 godina postojanja, a na centralnom gradskom trgu održan je veliki koncert u organizaciji navijača - Meraklija.

Pred više hiljada okupljenih nastupili su Gale i Kerber, Vudu Popaj, Najda iz grupe Smak, Totalni klošari, Fighting Sparrow, kao i Di-džejevi Gavra i Ceka. Svi izvođači su veliki navijači Radničkog, a mnogi su klub i opevali u svojim pesmama.

Navijači „Reala sa Nišave“ priredili su spektakularnu bakljadu i vatromet, te je ceo centar Niša bio obojen u boje Radničkog.

Nišlije je oduševio potez golmana Apolona, Aleksandra Jovanovića, koji je tražio dozvolu kiparskog šampiona da prisustvuje događaju, a odmah nakon završetka vratio se obavezama u klubu. Fudbalski klub Radnički osnovan je 24. aprila 1923. godine.

Sve do kraja Drugog svetskog rata bio je u nemilosti iz političkih razloga, a punu afirmaciju stiče tek 1963. godine kada je po prvi put izborio učešće u tadašnjoj Prvoj saveznoj ligi Jugoslavije. Sledi period velikih uspeha – 1975. godine osvojen je Balkanski kup, a 80-ih godina klub je bio u zenitu rezultata kako na domnaćoj, tako i na međunarodnoj sceni.

U tri sezone Radnički sa velikim uspehom nastupa u Kupu UEFA, a 1982. godine dospeva do polufinala i dvomeča sa nemačkim Hamburgerom. Raspad Jugoslavije, ratovi i ekonomska kriza ostavili su trag i u klubu, koji je često ispadao u niže rangove takmičenja i dugo nije uspevao da se rezultatski i organizaciono stabilizuje. Renesansa kluba kreće sa dolaskom novog rukovodstva, na čelu sa Ivicom Tončevom, sredinom sezone 2016/2017.

Teška finansijska situacija je konsolidovana, klub je ojačan, pa slede i bolji rezultati ekipe. Radnički u kontinuitetu sezone završava u vrhu Super lige Srbije, a u istorijskoj sezoni 2018/2019 Radnički je prvenstvo završio na drugom mestu na tabeli i tako po prvi put od svog osnivanja stekao status vicešampiona države.

Ove godine, klub i navijači nizom manifestacija podseća na svoju burnu i slavnu prošlost, a tokom čitavog leta, između ostalog, biće upriličene tribine, izložbe, koncerti i revijalne utakmice, a snimljen je i dokumentarni film kojima će se javnost još jednom podsetiti na slavne dane „Reala sa Nišave“.

VATRENO KRŠTENJE! Debitant sudi VEČITI DERBI!

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter