Izvor: Aljazeera
15.01.2024 u 14:54
0

ROĐENE SESTRE NA SUPROTNIM STRANAMA: Tijana Bošković predvodi Srbiju, a njena sestra Dajana BiH

Najbolja odbojkašica sveta Tijana Bošković predvodi Srbiju, a njena tri godine starija sestra Dajana Bosnu i Hercegovinu.

Dvadesetšestogodišnja Bilećanka Tijana Bošković, najkorisnija igračica poslednja dva svetska prvenstva koje je osvojila sa selekcijom Srbije, i njena tri godine starija sestra Dajana Bošković, najbolja igračica reprezentacije Bosne i Hercegovine, na pripremama su sa svojim nacionalnim timovima za nastup na Evropskom prvenstvu.

Na smotri najboljih selekcija Starog kontinenta dve selekcije imaju drugačije ambicije. Srbija koja je bazični deo priprema obavila na Palama, priželjkuje plasman u sami vrh, to jest borbu za šampionsku titulu. Bosna i Hercegovina, koja kompletne pripreme obavlja u Zenici, a drugi joj je nastup zaredom na EuroVolleyu, nada se prolasku grupne faze i plasmanu u osminu finala.

OSTAJE U EZACIBAŠIJU: Tijana Bošković potpisuje najveći ugovor u istoriji ženske odbojke!

Dva puta sestre jedna protiv druge

Zanimljivo je da dve sestre igraju na istoj poziciji – korektora, da su liderke svojih klubova za koje nastupaju (Tijana nastupa za Eczacıbaşı Dynavit iz Istanbula, turskog vicešampiona i finalistu CEV Lige šampiona koji je poražen oba puta od gradskog rivala Vakifbank na čijoj klupi je selektor Srbije, Italijan Giovanni Guidetti, a Dajana nastupa za rumunskog prvaka CSM Volei Alba Blaj, finalistu CEV Kupa; op.a.), ali i reprezentacija za koje nastupaju, te da su se do sada dva puta igrale jedna protiv druge.

Prvi put bilo je u Kupu Turske 2020. godine kada su se sastali Tijanin Eczacıbaşi i Dajanin Kuzeyboru Spor Kulübü, a drugi put u augustu 2021. godine na Evropskom prvenstvu u prvom kolu grupne faze takmičenja grupe koja je svoje mečeve igrala u Beogradu. Oba puta Tijanin tim je slavio maksimalnim rezultatom, ali su Zmajice na svom debiju na velikom takmičenju pružile jak otpor favorizovanoj Srbiji.

“Kada smo išle u osnovnu školu u Bileći nije bilo izbora, postojao je samo klub ženske odbojke Hercegovac i karate klub. Moje drugarice iz razreda su počele trenirati i ja sam se sa 12 godina odlučila uključiti. Tata nam se bavio sportom, pa nam je to bilo usađeno od malih nogu. Kao male sestra i ja smo se igrale u parku. Upisala sam se na odbojku, a Tijana je počela trenirati karate. Kasnije je sa mnom otišla na nekoliko treninga odbojke, svidjelo joj se i ostala je u ovom sportu. Tako počinje naša odbojkaška priča”, ispričala je Dajana Bošković.

Objasnila je da je bio čudan osećaj kada je prvi put igrala protiv sestre u Turskoj, a drugi put je bilo puno emocija.

“Sestre smo, predstavljamo dve različite države. Samim tim što su naši roditelji i porodica bili prisutni u Beogradu, nekako je taj susret bio emotivniji. Igrati protiv Tijane i reprezentacije Srbije, najbolje selekcije na svetu, bila je čast ali i izazov. Bila je dobra utakmica. Naš debi na Evropskom prvenstvu”, kazala je Dajana.

Naglasila je da Zmajice nisu u lakoj grupi, da poznaju neke od selekcija protiv kojih će igrati i da mogu do druge faze takmičenja.

Dajanina cimerka u reprezentaciji je Milica Ivković, komšinica porodice Bošković u Bileći, koja igra na poziciji libera.

“Odbojka mi je bila nekako više ženski sport od karatea i bila sam primorana da krenem da se bavim tim sportom. Od prvog dana zavoljela sam taj sport u kojem sam već 20 godina. Imali smo sreću što je Zoran Vidaković došao u Bileću, koji je po meni najbolji trener u Bosni i Hercegovini što se tiče mlađih kategorija, i napravio je Tijanu i Dajanu Bošković odbojkašicama, a tu sam i ja. Poseban je osjećaj kada je neko iz vašeg grada sa vama zajedno u reprezentaciji. Imamo tu posebnu vezu Dajana i ja, kada je teško na terenu motivišemo jedna drugu”, istakla je Milica.

Obe hvale selektora Stevana Ljubičića (Beograđanin čijim su dolaskom na kormilo reprezentacije Bosne i Hercegovine pre tri godine počeli i uspesi nacionalnog tima. Izboren je plasman na dva evropska prvenstva, kao i plasman u CEV Zlatnu ligu gde su već dve godine. Uz to pripreme duže traju, reprezentacija ima bolje uslove za rad.

‘Neka bude treća sreća na Olimpijskim igrama’

“Sticajem okolnosti dobio sam šansu da radim sa Dajanom i Milicom u njihovim zrelim igračkim godinama. Ono što me kupilo na prvu loptu što bi se reklo jeste njihov stav i odnos prema radu. To je, pre svega, ono što se ponese od kuće i deo je te kulture koja može u ovim vremenima i sa mlađim generacijama može da ide i u drugačijem smeru. Na svakom treningu su bile izuzetno motivisane i izuzetna podrška svakoj igračici. Vidi se ta njihova posvećenost reprezentaciji i velika želja da se napravi pomak i ostvare rezultati. Sjajne igračice i sjajni ljudi”, izjavio je Stevan Ljubičić.

Pojasnio je i da je u reprezentaciji familijaran odnos, da su postali prijatelji za ovo vreme, da su u kontaktu i kada je pauza. Dodao je da se nakon ostvarenih dobrih rezultata o reprezentaciji Bosne i Hercegovine priča više u svetu odbojke i da su igračice postale zanimljive evropskim klubovima.

Tijana Bošković je sa selekcijom Srbije osvojila poslednja dva svetska prvenstva, 2018. i 2022. godine, bila je prvakinja Evrope 2017. i 2019. te srebrena i bronzana na Olimpijskim igrama 2016. i 2021. godine. Proglašavana je dva puta za najkorisniju igračicu svetskih prvenstava, tri puta za najbolju igračicu evropskih prvenstava i tri puta za najbolju odbojkašicu Evrope. Mnogi je smatraju najboljom odbojkašicom Srbije i bivše Jugoslavije svih vremena.

Za susrete protiv sestre rekla je da je bilo zanimljivo, ali neobično te da bi volela da nekad zaigraju zajedno na klupskom nivou. Za grupu na Evropskom prvenstvu kazala je da nije preterano teška, da su tu reprezentacije sa kojima su igrali zanimljive utakmice, kao što je Poljska koja je na ovogodišnjoj Ligi nacija osvojila bronzanu medalju.

“Posle rezultata poslednjih godina i uspeha jasno je koja su očekivanja i dometi. Evropsko prvenstvo bi trebalo poslužiti da se što bolje priviknemo na novi sistem igre kod novog selektora. Bitan nam je kvalifikacioni turnir za Olimpijske igre u septembru (od 16. do 24. septembra igra se u Kini, a osim domaćina i Srbije u grupi su još Dominikanska Republika, Nizozemska, Kanada, Češka, Meksiko i Ukrajina; op.a.). Na prethodnim dvema Olimpijskim igrama osvojili smo srebro i bronzu, 2016. i 2021. godine. Neka bude treća sreća”, poručila je Tijana Bošković.

Tijanin i Dajanin brat, 20-godišnji Vuk Bošković je talentovani košarkaš (igra na poziciji krilnog centra) koji je proteklu sezonu nastupao za banjalučki Borac Nektar, a član je U-20 selekcije Srbije.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter