Izvor: Sportklub.rs
21.04.2023 u 10:38
0

NADAL UPITAN ZA ROLAN GROS: Do Rolan Garosa ostalo je još 37 dana

Neće Rafaela Nadala biti ni u Madridu, od januara nije igrao, ali da pitate i najveće stručnjake i površne ljubitelje tenise ko je favorit na Rolan Garosu… Reći će - Nadal.

I to je čarolija koju je Bik iz Manakora stvorio na pariskim šljakastim terenima, nadmoć kakva verovatno nije zabeležena u svetu sporta.

Nadmašio je i najsmelije prognoze, pa i najluđe snove – i sopstvene – a finale 2008. godine, u kojem je Federeru prepustio samo četiri gema, ostaće upamćeno po tome da je u jednom trenutku bilo i neprijatno koliko je Rafa bio surov.

“Nulu” u jednom finalu uspeo je da smesti i Novaku Đokoviću, čoveku koji mu je bio jedini pravi konkurent na Rolan Garosu i koji mu je naneo dva od ukupno tri poraza na Filip Šatrijeu. Uz još nekoliko antologijskih mečeva.

Četiri puta je Federera dobijao u finalima, Federera koji mu nikad u Parizu nije uzeo više od seta, triput Đokovića, dvaput Dominika Tima, Robina Soderlinga, Davida Ferera, Stana Vavrinku, a kada je još 2005. godine dobio Marijana Puertu, mnogi koji ga danas idolizuju bili su u obdaništu.

Prošle godine je sa verovatno najslabijom igrom došao do titule pobedom nad Rudom, došao je do nadrealnog broja 14.

Tanjug/AP Photo/Jean-Francois Badias, File

 

U GOAT debati to se tumači dvojako. Jedni ističu neponovljivost uspeha da isti slem osvojiš 14 puta, pa još onaj šljakasti na kojem su se godinama ranije događala iznenađenja i koji su osvajali specijalisti za zemlju. Drugi tvrde da, koliko god taj podvig bio veličanstven, istovremeno i znači da Nadal nije raznovrstan koliko jedan velikan treba da bude. Kao da je malo četiri US opena i po dva Vimbldona i Australijan opena…

Bilo kako bilo, makar i ne odigrao nijedan pripremni turnir, Nadal i dalje ima autoritet na Rolan Garosu kakav niko u sportu nije imao. I to može da mu kupi vreme u ranoj fazi turnira, ako uspe da se spremi do Pariza. Čak i njegov stric Toni, do surovosti racionalan učitelj, govori o magiji u sudaru Rafe i stadiona Filip Šatrije.

Ni magija, doduše, ne traje večno. I istina je ono što veli Endi Rodik, da od prošlog Vimbldona Rafa nije bio zdrav. I da koliko god imao čeličnu volju, mozak sa druge planete i visok prag tolerancije na bol, u nekom trenutku ipak zaželiš da kažeš “dosta, ne mogu više”. Zaželiš ili jednostavno – moraš.

Prvobitna prognoza za oporavka bila je šest do osam nedelja, sada smo u četrnaestoj, a Nadal je trenutno prestao da trenirao kako bi probao novu terapiju i zalečio kuk dovoljno da može da se takmiči.

Istina je da deluje da se carstvo ozbiljno drma ove godine, ali koliko su to puta već govorili?

BILO BI GLUPO DA DOSAĐUEJM NOVAKU! Đorđe Đoković surovo iskren: Ako ne može jedan NADAL sa njim, kako bih ja?

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter