Izvor: HappyBSC
22.06.2022 u 21:46
0

AKTUELNOSTI NA HAPPY TV: „Ukrajinsko rukovodstvo nije prepoznalo priliku da ostanu politički i vojno neutralni“, „Ovo je partija globalnog strateškog pokera! Ovo nije šah“

O rusko-ukrajinskom sukobu, u emisiji „AKTUELNOSTI“ na HAPPY TV razgovaramo sa našim gostima.

Gosti večerašnje emisije koji će nam više reći o ratu u Ukrajini i najnovijim aktuelnostima su: Zoran Anđelković – Centar za mir i toleranciju, oficir RV i PVO Đorđe Aničić i Neven Cvjetičanin – Institut društvenih nauka.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Danas je 119. dan sukoba u Ukrajini.

Ruska vojska se približava Lisičansku.

„Ukrajinski neonacisti, u poslednjih osam godina, bili su beskrupulozni, brutalni, i prema ruskom i prema ukrajinskom narodu“, emisija “Aktuelnosti” na TV HAPPY!

Više o ratu u Ukrajini, ali i drugim dešavanjima u svetu pratite u emisiji „AKTUELNOSTI“.

Zoran Anđelković, Centar za mir i toleranciju

O tome koja sredstva se koriste van fronta

– Ja mislim da je uglavnom planski. Postoje ozbiljni centri koji se bave propagandnim ratom. To je jedan od važnih segmenata svakog rata. Mi smo ovde imali specijalni rat 1998/1999. godine i videli koje su sve dezinformacije plasirane. Pa čak i kad je počelo da stiže, da se probija po koja vest od stranih dopisnika odavde, onda su oni bombardovali RTS. Nije im odgovarala nikakva druga vest sem one koju je Pentagon plasirao. To nije ništa novo – izjavio je Anđelković.

On sitiče da oni (Zapad) proglašava grupe kako im dogovara. Tako navodi primer da je OVK bio teroristički dok je to njima (Zapadu i SAD) odgovaralo, a onda su postali „borci za slobodu“, pa na kraju su ih pohaspili i poslali specijalnom sudu. Tako i Al Kaida, prvo su ih formirali da obore Sadama, pa posle su ih jurili da ga ubiju i pohapsili su ih posle. 

– Tako će završiti i borci „AZOVA“. Dok im budu trebali, oni će biti „borci za slobodu“, podržavaće ih, formiraće ih, finansiraće ih, a jednog dana oni će takođe odgovarati za zločine koje čine. Kada velika sila ima cilj, onda ona ne bira sredstva. Tako mi sada posmatramo medijsku kampanju, koja je sa jedne starne medijska kampanja, a sa druge strane medijski mrak. Ne zaboravimo da su svi mediji u EU koji su pokušavali da izveštavaju i sa jedne i sa druge strane, pogašeni, zabranjeni itd. – dodao je Anđelković.

Đorđe Aničić, oficir RV i PVO

Kome sad ide na ruku da se ovaj sukob produži?

– U prvom redu dobijaju sponzori rata. To je sigurno. Oni koji stoje iza te inicijative da do rata dođe. Znači NATO Alijansa sa svojim rukovodstvom, koja je bez obzira na upozorenja Rusije, težila da se približi na zapadnim granicama Ruske Federacije, šireći se na istok. Njima i te kako odgovara. U situaciji smo da posmatramo Evropu i Evropsku uniju kao predvorje NATO pakta, koja se sada pokazala kao „produžena ruka“  SAD i ono što je cilj SAD je da se prekine savez Evrope i Ruske Federacije i da praktično Rusija bude izolovana od Evrope, što je neprirodno stanje stvari. Najveći gubitnik će svakako biti Ukrajina, čije vojno i političko rukovodstvo nije prepoznalo tu ideju i tu mogućnost da ostanu politički i vojno neutralni, da se izvrši demilitarizacija i denacifikacija driuštva. Međutim, pitanje je koliko je sve to zavisilo od njih samih. Svedoci samo da je na snazi amerikanizacija sveta i tendencije da se vrednosti i standardi zapadnog sveta prenesu na okruženje. Tako da je sigurno da će najveći gubitnik biti Ukrajina i njen narod, sa velikim pitanjem šta će se desiti sa Ukrajinom i da li će ona postojati kada se rat završi – istakao je Aničić.  

U vezi sa mobilizacijom i stanjem u vojsci, Aničić kaže da mobilizacija važi još tri meseca, ne kaže se koje su snage i sa kojih prostora. Dodaje da su odnosi među njima samima u ukrajinskoj vojsci dosta nehumani, kao i da se verovatno radi o prostoru istočno od reke Dnjepar, gde je stanovništvo izmešano. Paradoksalno je da ti mobilisani vojnici mogu biti i ruskog porekla i otuda imamo političke komesare. Zaključuje da mobilizacija u okviru ukrajinske vojske ne ide kako je zamišljena. Druga stvar koju navodi je pitanje pobune ratnih jedinica. 

Neven Cvjetičanin, Institut društvenih nauka

– Obzirom da je Kisindžer megafon globalne elite preko pola veka, to je čovek koji je združio SAD i Kinu i preko koga globalna elita uvek šalje važne poruke. Ono što je rekao u Davosu da treba da se pregovara i da se nađe izlazna strategija je jedan deo Zapada. Treba da budemo realni da kažemo da Kisindžer ima svoje mišljenje, ali nije čovek koji odlučuje. Makrona trenutno možemo da otpišemo. Neće još da stane sukob, jer velike sile, ni Rusija ni SAD, ne mogu ovako da stanu. NATO koji je ušao u jedan strateški prodor u Evropu ne može tek tako da stane. Ovih dana počinju pregovori SAD i Rusije o nuklearnom razoružanju, o smanjenju bojevnih glava. Dakle, SAD  i Rusija znaju da postoji jedna oblast koja ne sme da se dira. Od početka akcije u Ukrajini su u komunikaciji ruska vojska i američka vojska. To se nekad zvalo „crveni telefon“, pa hotline i to funkcioniše. Ali ono što je na terenu je borba da se vidi, čak je i Bajedn rekao otprilike ovako „ovo je igra čekanja da se vidi koliko ko može da izdrži“ – rekao je Cvjetičanin u emisiji „Aktuelnosti“.

– Nije samo Ukrajina gubitnik. Gubitnička strana je i Rusija, ali SAD. Evropu nećemo da spominjemo, jer Evropa nije strateška sila. Nije subjekt, nego objekt ovde. Ono što je činjenica jeste je da Rusija i Amerika mogu da dobiju taktičke pobede i probitke. Nakon ovoga Rusija će nastaviti da se približava Kini i to je strateški gubitak za SAD. Ostaje takođe činjenica da je Rusija u iscrpljujućem ratu, mnogo gorem nego što je bio američki u Vijetnamu i u Iraku ili Sovjetski u Avganistanu. Samim tim dok se dvoje tuku, treći se koristi. Jedina sila koja u ovom momentu ima potpuno i starteške i taktiče probitke je Kina. Kina od ovoga nema nikakve štete, njena ekonomija je jaka, nema opasnosti da će uću u recesiju. Ona je najsuzdržanija. Kina nije u potpunosti za Rusiju. Ona ima svoje neke slične interese sa Rusijom, ali gleda svoju igru. Mnoge ove kompanije koje ne mogu da posluju, usled sankcija Rusiji, su otišle na Šangajsku berzu. Ovo je partija globalnog strateškog pokera. Ovo nije šah. Ovo je čak otišlo na jedn nivo više. Ovo je poker, stalno se podižu ulozu. Počelo je u Siriji – istakao je Neven Cvjetičanin.

On je dodao da Litvanija blokira tranzit Rusiji do Kalinjingrada i pitanje je šta će sada Rusija da uradi. Dodaje i da Rusija može da blokira vazdušni prostor iznad Litvanije, ali ona je NATO država. Dodaje da je situacija toliko napeta da svi razmišljaju da li da dalje dižu uloge u pokeru i to tamo gde je situacija najosetljivija, jer je Kalinjingrad enklava „naoružana do zuba“.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter