Izvor: Tanjug
23.06.2023 u 21:42
0

NE NAZIRE SE SREĆAN KRAJ: SAD i Kina i dalje u pregovorima, svi se pitaju gde je zapelo

Iz Bele kuće danas je saopšteno da su američka i kineska vlada i dalje u pregovorima o unapređenju međusobnih odnosa, uz ocenu da Kina sve više deluje angažovano.

Portparol Bele kuće Džon Kirbi je poručio da ne misli da je izjava predsednika SAD Džozefa Bajdena u kojoj je kineskog kolegu Si Đinpinga nazvao diktatorom, uticala na nastojanja da se poprave odnosi između Pekinga i Vašingtona.

Bajden je ranije ove sedmice, nakon posete državnog sekretara SAD Entonija Blinkena Pekingu nazvao Sija “diktatorom“. Iako je Blinken u Pekingu rekao da bi poglavlje sa navodnim kineskim špijunskim balonom trebalo da bude arhivirano, Bajden je u utorak izneo lični komentar, rekavši da je Si bio veoma posramljen kada je balon uništen iznad američkog tla.

BELA KUĆA PROMENILA FOKUS: „Zasad bez odluke o evakuaciji američkih diplomata iz Sudana“

– Razlog zbog kojeg je Si Đinping bio veoma uznemiren kada sam srušio taj balon je to što je u njemu bila špijunska oprema za koju nije ni znao. To je velika sramota za diktatore, kada ne znaju šta se desilo, rekao je Bajden i dodao da Kina ima „stvarne ekonomske poteškoće“.

Samo dan pre Bajdenovih komentara, Blinken i Si su se dogovorili da stabilizuju odnose i uravnoteže rivalstvo Vašingtona i Pekinga tako što neće dozvoliti da se nadmetanje pretvori u konflikt.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter