Izvor: oliprice.com/ HAPPY BSC
02.08.2023 u 10:21
0

ŠTA ĆE BITI SA CENOM NAFTE? OPEC smanjio proizvodnju, sirova nafta BRENT skočila na 85$ po barelu, nedavni skokovi mogu smanjiti snabdevanje pojedinih zemalja.

Vođen odlukom Saudijske Arabije da zatvori i prekine snabdevanje iz Nigerije zbog opasnosti od curenja OPEC smanji ukupnu proizvodnju nafte

Dok Saudijska Arabija, koja je i stalna članica OPEC-a traži da cena nafte bude 90$ po barelu, kako bi podržala svoje planove za ambiciozni projekat VIZIJA 2030, visoke cene mogu izazvati bumerang efekt  i smanjiti potrošnju,a OPEC to ne želi. Prozvodnja je inače opala od kada je Saudijska Arabija dobrovoljnjo zatvorila skladišta  Nigeria’s Forcados, zbog opasnosti od curenja, zbog puča u toj zemlji.

unsplashed.com

Brojke variraju u zavisnosti od izvora, ali Rojtersov izvor navodi da je OPEC upumpavao 840.000 barela manje tokom Jula i JUna, i da se za sada u toj organizicaiji ne pokazuju znaci obnavljanja.

Ovi podaci su već vidljivi na globalnom tržištu nafte gde je Brent dosigao vrhunac od 85$ dolara po barelu prošle nedelje dok se WTI, Texas light poeo na blizu 82$ po barelu.

unsplashed.com

U svetskim krugovima postavlja se pitanje do koje granice će nafta rasti pre nego OPEC počne da uvodi rezove ponovo, a drugo pitanje koje se nameće hoće li organizacija izvonika nafte uspeti toliko brzo da se kosoliuje ukoliko bude bilo ptrebe. Jer pojedinim članicama pout Saudijske Arabije odgovara visoka cena nafte.

AFRIKA USTAJE PROTIV KOLONIZATORA I IDE U ZAGRLJAJ RUSIJI: „ŽIVIMO kao ROBOVI“ – RUSKE ZASTAVE I MAJICE NA SVE STRANE (BONUS VIDEO)

Ipak ovo može biti samo početak rasta cena zato što Saudijska Arabija zatvar snabdevanje namerno dok NIgerija i Angola ne mogu da proizvedu dovoljne količine, sa druge strane Libija je onemogućena. U isto vreme proizvodnja Shella u  Americi opada. Ukoliko se ostvare analize poslednje skoka to znači da nas očekuje cena viša od 100 dolara po barelu , što može dovesti da se pomoć u nafti za neke delove sveta značajno smanji.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter