Izvor: Novosti
22.02.2024 u 12:46
0

CRVENI ALARM NA ZAPADU! KRENULA JE OPŠTA INVAZIJA U SVIM PRAVCIMA: Stigao jezivi izveštaj UKRAJINACA sa RATIŠTA tokom noći! FOTO

Američki institut za proučavanje rata, ISV, objavio je kasno sinoć najtemeljniju analizu situacije na ratištu u Ukrajini, koja dolazi nakon višemesečnih borbi za ključni grad Avdejevku.

Naime, ako Avdejevka padne, govorilo se mesecima ranije, to će biti prvi ruski korak ka osvajanju celog Donbasa. I zaista, nova mapa koju je objavio Institut, nakon zauzimanja Avdejevke, pokazuje da Rusi napreduju sa svih strana i da Ukrajini ne ide, bez značajnije pomoći Zapada.

Ruske snage sprovode kohezivnu višestruku ofanzivnu operaciju u potrazi za operativnim značajnim ciljem, skoro prvi put za više od godinu i po dana. Izgledi za ovu ofanzivu u sektoru Harkov-Lugansk su daleko od jasne, ali njen početni učinak označava značajan pomak u pristupu ruskog operativnog nivoa.

Ruski napori da zauzmu relativno male gradove i sela u istočnoj Ukrajini od proleća 2022. generalno nisu obezbedili operativno značajne dobitke, iako su te operacije rezultirale borbama velikih razmera i značajnim ukrajinskim i ruskim gubicima.

Ruske snage su pratile značajnije ciljeve tokom svoje ofanzive zima-proleće 2023, ali je i taj pritisak bio loše osmišljen i izveden, a njihov neuspeh da napravi bilo kakav značajan napredak onemogućava donošenje čvrstih zaključaka o nameravanim ciljevima.

Međutim, sada se ruska ofanzivna kampanja odvija duž čak četiri ose, od severa ka jugu:

1) oko Kupjanska i Sinkivke;

2) od Tabaivke prema Kruhljakovki;

3) od Makievke prema Rajhorodki i/ili Borovi; i

4) od Kremine do Drobiševa i/ili Limana.

Ruski napadi do ove tačke uglavnom su ili koncentrisali velike mase trupa protiv pojedinačnih ciljeva (kao što su Bahmut i Avdejevka) ili su se sastojali od višestrukih napada duž linije napredovanja koje su bile previše udaljene da bi se međusobno podržavale.

Trenutna ruska ofanziva u sektoru Harkov-Lugansk, nasuprot tome, uključuje napade duž četiri paralelne ose koje se međusobno podržavaju u potrazi za višestrukim ciljevima koji će, zajedno, verovatno stvoriti operativno značajne dobitke.

Dizajn ove ofanzivne operacije vredi pažljivog razmatranja, bez obzira na njen ishod, kao mogući primer sposobnosti ruske komande da uči iz svojih prethodnih neuspeha na operativnom nivou i da ih unapredi. Čini se, međutim, da se taktički učinak Rusije u ovom sektoru nije značajno poboljšao u odnosu na prethodne ruske taktičke nedostatke, faktor koji bi mogao dovesti do ukupnog neuspeha čak i ovog bolje osmišljenog poduhvata“, ističe ISV u svojoj opsežnoj analizi.

Četiri ose

– Ruska Zapadna grupa snaga je nedavno intenzivirala operacije na liniji Kupjansk-Svatov-Kremina i fokusirana je na četiri pravca napredovanja. Ruske snage trenutno izvode ofanzivne operacije severoistočno od Kupjanska, severozapadno od Svatova, jugozapadno od Svatova i zapadno od Kremine.

Ruska Grupa zapadnih snaga (VMD) je odgovorna za veći deo ose Harkov-Lugansk od stabilizacije linije fronta nakon uspešne kontraofanzive Ukrajine u oblasti Harkov u jesen 2022.

Centralna grupa snaga je imala odgovornost za južni deo ove osovine u pravcu Limana između jeseni 2022. i jeseni 2023. godine, ali izgleda da je Zapadna grupa sada preuzela odgovornost za severni deo pravca Limana nakon što je ruska komanda značajno pomerila elemente centralne grupe koji podržavaju ofanzivne napore za zauzimanje Avdejevke u Donjeckoj oblasti početkom oktobra 2023.

6. kombinovana armija VMD i 1. gardijska tenkovska armija nastavile su lokalizovane ofanzivne napore severoistočno od Kupjanska 6. oktobra 2023. i sporadično intenzivirale operacije na drugim mestima u pravcu Kupjanska. Međutim, ovaj lokalizovani ruski ofanzivni napor da napreduje ka Kupjansku sa severoistoka rezultirao je samo marginalnim taktičkim dobicima do januara 2024.

Poslednjih mesec dana ukrajinski zvaničnici su sve češće počeli da izveštavaju da ruske snage postavljaju uslove za veće ofanzivne napore u pravcu Kupjanska i Limana. Elementi oružja za masovno uništenje počeli su da intenziviraju operacije u četiri pravca napredovanja duž linije početkom januara, a šef ukrajinske vojne obaveštajne službe GUR Kirilo Budanov je saopštio da su u toku zimsko-prolećni napori Rusije na osovini Harkov-Lugansk. ISV ističe i zaključuje da sposobnost Rusije da izvrši operativno značajan ofanzivni napor i dalje u velikoj meri zavisi od nivoa zapadne podrške Ukrajini.

JERKOVIĆ JE POLUDEO! KAD SMO SAZNALI ŠTA SE DESILO ONDA JE DOŽIVEO NERVNI SLOM! NESTOROVIĆ i PAVIĆ otkrili zašto su napustili POKRET MI!

Zapadna pomoć

– Dobro snabdevene ukrajinske snage sa superiornim sposobnostima ranije su sprečile ruske snage da ostvare čak i marginalne dobitke tokom velikih ruskih ofanzivnih napora i pokazale su se efikasnim u izazivanju trajne degradacije ruskih logističkih i borbenih sposobnosti.

Trenutne mogućnosti Ukrajine uskraćuju ruskim snagama manevrisanje neophodno za postizanje operativno značajnog napretka, ali mnoge od tih sposobnosti se oslanjaju na ključne zapadne, a posebno američke sisteme i materijal.

Zapad tek treba da obezbedi Ukrajini određene sposobnosti koje bi mogle da omoguće ukrajinskim snagama da dodatno ograniče sposobnost Rusije da nastavi sa operativnim značajnim napretkom, posebno sposobnosti za udare dugog dometa koji bi mogli da degradiraju rusku logistiku u dubini i jurišne avione koji bi mogli da se takmiče sa operacijama ruskog vazduhoplovstva.

Ukrajina pokušava brzo da proširi svoju odbrambenu industrijsku bazu kako bi sama proizvela mnoge od ovih sposobnosti, a ukrajinske snage takođe razvijaju tehnološke inovacije i adaptacije koje imaju za cilj da nadoknade rusku ljudsku snagu i prednosti u materijalu. Ovim ukrajinskim naporima biće potrebno vreme da daju značajne rezultate, a to vreme će iskoristiti ruske snage da poboljšaju sopstvene sposobnosti i sprovedu potencijalno značajne ofanzivne operacije, kao što je njihova tekuća operacija za dostizanje linije reke Oskil.

Kašnjenja u pomoći Zapada primorala su ukrajinske snage da koriste svoju opremu i stvorile nesigurnost u ukrajinskom operativnom planiranju, ranjivost koju će ruske snage sve više iskoristiti da bi olakšale osvajanje bojnog polja.

Sposobnost Ukrajine da se dugoročno brani oslanja se na njenu sposobnost ne samo da spreči ruske snage da zauzmu operativno značajno područje, već i da pokrene uspešne kontraofanzivne operacije za oslobađanje strateški vitalnih oblasti. Sposobnost Ukrajine da preuzme i održi inicijativu širom bojnog polja i oslobodi teritoriju siguran je način da se ruskim snagama uskrati mogućnost da ostvare strateški značajne dobitke u Ukrajini. Ukrajini je stoga potrebna bezbednosna pomoć koja joj omogućava da spreči tekuće napore Rusije da ostvari operativno značajne dobitke, a istovremeno se priprema za sopstvene operacije koje bi mogle osloboditi dalju ukrajinsku teritoriju“, zaključio je ISV.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter