Izvor: Tanjug
23.04.2023 u 12:17
0

„Ukrajinci su naše topovsko mesto“: Curenje podataka razotkrilo SAD

Curenje poverljivih  dokumenata Pentagona pokazuje da SAD na ukrajinske trupe gledaju kao potrošnu robu u posrednom ratu sa Rusijom i dovode u opasnost svoje saveznike, rekla je osnivač Instituta Šiler Helga Zep-Laruš.

– Ova curenja otkrivaju, s jedne strane, potpunu kontrolu nadzora nad stvarnom vojnom situacijom u Ukrajini, zbog čega ukrajinske trupe izgledaju kao pijun u proksi ratu. S druge strane nije laskavo za američke obaveštajce što su curenje poverljvih dokumenata primetili tek u aprilu, iako su oni kružili još od januara –  rekla je Zep-Laruš.

„Vojska Srbije bi se lako obračunala sa Prištinom“: Ministar odbrane BiH zapalio region izjavom

Prema njenoj oceni ovaj kontinuirani obrazac američkog špijuniranja takozvanih saveznika sigurno će dodatno narušiti poverenje u saradnju sa SAD.

– Zaista uznemirujuće pitanje koje je procurelo sa tajnim dokumentima jesu stvarne procene šansi da Ukrajina dobije ovaj rat na bojnom polju. Ako su američke službe imale mnogo pesimističniji stav o nesposobnosti Ukrajinaca da pobede, ali su ovu procenu svesno krili, onda je ukrajinski narod ne samo žrtvovan, već su i saveznici namamljeni da šalju oružje u Ukrajinu, što ih na kraju čini metom u slučaju potencijalne eskalacije –  predočila je Helga Zep-Laruš.

Prema njenim rečima sankcije Rusiji imaju potpuno negativan efekat jer se „punom parom“ odvija dedolarizacija, informacioni rat je izgubljen, a „ceo globalni jug ne kupuje američki narativ“.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter