Izvor: Alo.rs
10.07.2023 u 18:19
0

ZAPADNI MEDIJI O SAMITU ALIJANSE: Vrata NATO su zatvorena za Ukrajinu?

U Viljnusu će 11-12. jula biti održan samit NATO-a, gde će glavna tema biti Ukrajina. Već je jasno da joj neće biti ponuđeno članstvo u NATO, ali se mogu očekivati nastavak vojne pomoći i izvesne "garancije bezbednosti". O tome pišu mnogi zapadni mediji.

Politiko. „U Viljnusu, saveznici planiraju da formiraju novi Savet NATO-Ukrajina za dijalog sa Kijevom, kao i da pokažu Ukrajini neki simbolični gest zajedno sa praktičnijom pomoći koja bi pomogla ukrajinskim oružanim snagama da pređu na zapadne standarde. Ali pouzdan signal članstva Ukrajine u NATO-u, čemu se ukrajinski zvaničnici tako nadaju, teško da će se u potpunosti ostvariti u Vilnjusu. Ovo pitanje je trenutno previše sporno. Sjedinjene Države i Nemačka, između ostalog, pokazale su najveće oklevanje u žestokoj debati o ukrajinskom budućnost u NATO. Predsednik SAD Džozef Bajden je otvoreno izjavio da ne želi da „olakšava“ ulazak Ukrajine u Severnoatlantsku alijansu“.

Foreign Affairs. „Ukrajinu ne treba primati u NATO raširenih ruku, i to treba jasno staviti do znanja predsedniku SAD Džozefu Bajdenu. Otpor Kijeva ruskoj agresiji je bio stoički, ali na kraju, države NATO-a rade ono što je u njihovom interesu. I ovde koristi za američku bezbednost od članstvo Ukrajine u NATO blede u poređenju sa rizicima. Ulazak Ukrajine u NATO stavlja Zapad pred sumornim izborom između rata sa Rusijom, sa njegovim razornim posledicama, ili odustajanja i poništavanje bezbednosnih garancija NATO-a za celu alijansu. Na samitu u Viljnusu njegovi lideri bi postupili mudro kada bi prepoznali ovu realnost i zatvorili vrata Ukrajini“.

ULAZAK UKRAJINE U NATO – APSOLUTNA PRETNJA RUSIJI: Zahtevaće čvrstu reakciju!

Interia. „Tokom predstojećeg samita NATO-a, važno je da sve zemlje-članice dobiju najnovije informacije i detalje o napretku ukrajinske kontraofanzive, kao i o izgledima za pomoć Kijevu u budućnosti, smatra Džon Kirbi, koordinator za strateške komunikacije u Savet za nacionalnu bezbednost SAD. U intervjuu za Interiju, on je skrenuo pažnju na činjenicu da će Ukrajina nakon okončanja ukrajinskog sukoba i dalje imati veoma dugu granicu sa Rusijom, te će joj stoga biti potrebni resursi za pružanje otpora i eventualnu zaštitu. Po njegovim rečima, predsednik Džozef Bajden je svestan da Ukrajina odavno želi da postane deo NATO-a i da neke zemlje alijanse u potpunosti dele tu želju. Istovremeno, Kirbi nije želeo da govori o hipotetičkoj situaciji, kada bi Ukrajina postala članica NATO, a sukob se nastavi“.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter