Izvor: RT
15.04.2024 u 16:25
4

DA SE NI NE USUDITE NA VOJNU AKCIJU PROTIV IRANA, INAČE… MOSKVA uputila ULTIMATUM IZRAELU – NEBENZJA ga javno pročitao

Stalni predstavnik Rusije u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija pozvao je sve strane u sukobu da pokažu uzdržanost u napetoj situaciji na Bliskom istoku i primetio da je pozicija zapadnih zemalja prava "parada licemerja"

Izrael bi trebalo da sledi primer Irana koji je na sinoćnom zasedanju Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija dao signal da ne želi dalje stvaranje tenzija sa izraelskom stranom, dok je pozicija zapadnih zemalja prava „parada licemerja“, poručio je stalni stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja.

„Provokativne vojne akcije na Bliskom istoku su izuzetno opasne i nose rizične posledice po čitav region, koji je i onako već pun nemira usled zaoštravanja palestinsko-izraelskog sukoba“, istakao je Nebenzja na sastanku SB UN povodom udara Irana na Izrael kao odgovor na napad na iranski konzulat u Damasku.

Stalni predstavnik Rusije pozvao je sve strane u sukobu da pokažu uzdržanost u „napetoj situaciji na Bliskom istoku i očiglednim rizicima da sukob preraste u regionalnu konfrontaciju“. Moskva očekuje da će države regiona sve probleme rešavati isključivo političkim i diplomatskim putem.

RUSI KAO AMEBE, UŠUNJAĆE SE U HARKOV ZA JEDNU NOĆ: NATO general upozorio na razorni napad RUSIJE – evo i kada

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš rekao je na sastanku da je Bliski istok suočen sa stvarnom opasnošću od razornog konflikta punih razmera i da je vreme za smirivanje tenzija.

Međunarodna zajednica ima odgovornost da obezbedi momentalni prekid vatre u Pojasu Gaze, oslobađanje svih talaca i nesmetanu isporuku humanitarne pomoći, poručio je Gutereš.

„Ni region ni svet ne mogu sebi da priušte nove ratove“, naglasio je generalni sekretar UN.

Zapad pokazuje licemerje i dvostruke standarde u Savetu bezbednosti UN

Napad Irana na Izrael nije se dogodio u vakuumu, već je nastao kao „odgovor na sramnu neaktivnost Saveta bezbednosti UN na izraelski napad na iranske diplomatske objekte, od kojih je poslednji bio u Damasku“, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri UN.

Kako je Nebenzja podsetio, SAD, Velika Britanija i Francuska su ranije na sastanku povodom ovog udara „suštinski odbile da potvrde da bi sve države trebalo da primenjuju osnovne principe međunarodnog prava o nepovredivosti diplomatskih i konzularnih objekata podjednako i ravnopravno.“

Prema rečima ruskog diplomate, da su bile napadnute ambasade zapadnih država, one „ne bi oklevale da preduzmu uzvratne mere i u ovoj prostoriji bi dokazale da su u pravu“.

„Za vas je sve što se tiče zapadnih misija i zapadnih građana sveto i mora biti zaštićeno. Ali kada su u pitanju druge države i njihova prava, uključujući i pravo na samoodbranu, i njihovi građani, onda je ‘to drugačije’, kako vi volite da kažete. Danas se u Savetu bezbednosti odvija takva parada licemerja i dvostrukih standarda, koju nije nimalo prijatno gledati“, rekao je stalni predstavnik Rusije pri UN.

Nebenzja je potvrdio da nije upoznat sa informacijom da Savet bezbednosti UN priprema bilo kakav dokument o Iranu u vezi sa napadom Teherana na izraelske vojne objekte.

„Trenutno mi nije poznato ništa slično“, rekao je on novinarima posle sastanka.

Naime, kako je rekla stalna predstavnica Malte pri UN Vanesa Frejzer, do sada je samo jedna zemlja izrazila želju da pripremi dokument o Iranu.

Iran je u noći 14. aprila lansirao više od 300 dronova, krstarećih i balističkih projektila ka Izraelu. Napad je bio odgovor na napad na iranski konzulat u Damasku. Izrael je saopštio da je presreo više od 99 odsto ciljeva, uz malu štetu infrastrukture u zemlji. Iran kaže da je postigao svoje ciljeve.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

4 thoughts on “DA SE NI NE USUDITE NA VOJNU AKCIJU PROTIV IRANA, INAČE… MOSKVA uputila ULTIMATUM IZRAELU – NEBENZJA ga javno pročitao”

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter